Podudzia kurczaka z pietruszkowym purée, boczniakami i cytryną

Grzegorz Łapanowski
07.11.2018 10:10
A A A
Kurczak z pietruszkowym purée, boczniakami i udekorowany cytryną

Kurczak z pietruszkowym purée, boczniakami i udekorowany cytryną (Marcin Klaban)

Podudzia kurczaka podane na purée z pietruszki udekorowane boczniakami i smażoną cytryna to efektowne danie na elegancką kolację.

Dla 4 osób
Przygotowanie: 25 minut

Kurczak z purée pietruszkowym - składniki:

4 łyżki oleju
4 podudzia z kurczaka bez kości, ze skórą
sól
pieprz
2 łyżki zimnego masła
łodyżka tymianku
Pietruszkowe purée z pietruszki:
6 pietruszek
szalotka
łyżka masła
600 ml mleka
400 g śmietanki 30-proc.
sól, pieprz, cukier
Boczniaki:
5 łyżek oleju
250 g boczniaków
sól, pieprz
Smażona cytryna z szałwią:
2 łyżki masła
3 listki szałwii
5 plastrów cytryny

Jak przygotować podudzia kurczaka z pietruszkowym purée:

Na patelni rozgrzewamy olej, umyte i osuszone podudzia oprószamy solą i pieprzem. Smażymy od strony skóry 4 minuty, aż skórka będzie złota i chrupiąca. Odwracamy i smażymy jeszcze 3 minuty. Dodajemy masło oraz tymianek, podgrzewamy, polewając masłem kawłki kurczaka przez minutę.
Na purée pietruszki obieramy, kroimy na kawałki. Szalotki kroimy w piórka. W rondlu roztapiamy masło, dorzucamy szalotkę i smażymy minutę. Dodajemy pietruszkę i smażymy ok. 2 minut. Wlewamy mleko i śmietankę, gotujemy, aż warzywa zmiękną. Odcedzamy, miksujemy same warzywa, w razie potrzeby rozrzedzając purée płynem z gotowania. Purée przecieramy przez sito. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
Przygotowujemy boczniaki. Rozgrzewamy na patelni olej. Gdy zacznie lekko dymić, kładziemy na mim grzyby i smażymy po minucie z każdej strony. Przyprawiamy solą i pieprzem. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Rozgrzewamy na patelni masło z listkami szałwii, smażymy na mim plastry cytryny po 2 minuty z każdej strony. Odsączamy na papierowym ręczniku.
Na talerzu układamy pietruszkowe purée, na nim kładziemy kawałki podudzia kurczaka, dekorujemy smażoną szałwią, cytryną  oraz smażonymi boczniakami.

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE