Ravioli z farszem pietruszkowo-grzybowym

Grzegorz Łapanowski
06.11.2018 08:01
A A A
Ravioli nadziewane pietruszką i grzybami

Ravioli nadziewane pietruszką i grzybami (Marcin Klaban)

Pierożki włoskie, czyli ravioli nadziewany farszem pietruszkowo-grzybowym to niebo w gębie.

Dla 4 osób
Przygotowanie: 60 minut

Ravioli z pietruszką i grzybami - składniki:

Ravioli:
500 g mąki pszennej
jajko
szczypta soli
60 g oleju
Nadzienie pietruszkowo- grzybowe:
7 pietruszek
łyżka oleju
200 g boczniaków
100 g pieczarek
4 łyżki masła
kilka listków świeżej szałwii
sól
pieprz
60 g startego żółtego sera
Panko z szałwią:
100 g panko
200 g masła
4 listki szałwii
natka do dekoracji

Jak przygotować ravioli z nadzieniem pietruszkowo-grzybowym:

Na ravioli mąkę łączymy z jajkiem, solą, olejem ręcznie lub mikserem z hakiem wyrabiamy gładkie ciasto, dolewając stopniowo, po trochu 200 ml ciepłej wody. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut, aby odpoczęło.
Na nadzienie pietruszki obieramy, krótko blanszujemy, osuszamy, smarujemy olejem i pieczemy 10 minut na złoty kolor w 190 st. Boczniaki i pieczarki kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy grzyby z listkami szałwii. Doprawiamy szczyptą soli i Nadzienie doprawiamy, dorzucamy ser i mieszamy.
Z ciasta i farszu formujemy ravioli, gotujemy w osolonej wodzie, wyjmujemy po minucie od momentu wypłynięcia.  
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy panko i smażymy na złoty kolor. Dodajemy listki szałwii i smażymy jeszcze 2 minuty. Pierogi podajemy polane panko, udekorowane startym serem i natką.

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE