Zupa z fasoli i kiełbasy z pomidorami

Grzegorz Łapanowski
11.11.2018 06:26
A A A
Zupa z fasoli i kiełbasy z pomidorami

Zupa z fasoli i kiełbasy z pomidorami (Fot.Marcin Klaban)

Do zupy z fasoli i kiełbasy świetnie pasuje ziemniaczane puree. Możemy je włożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na zupie dekoracyjny kleks


Dla 6 osób
Przygotowanie: godzina

Zupa z fasoli i kiełbasy z pomidorami - składniki

Zupa:
400 g kiełbasek merguez
3 łyżki oleju
3 szalotki
2 ząbki czosnku
strączek chili
400 g pomidorów
liść laurowy
500 ml bulionu warzywnego
200 g fasoli konserwowej
200 g ciecierzycy z puszki

Chipsy i purée:
3 plastry szynki, np. serrano
3 kg ziemniaków
100 ml śmietanki 30-proc.
150 g masła
sól i pieprz

Zupa z fasoli i kiełbasy z pomidorami - przygotowanie


Na zupę kiełbaski merguez kroimy w małe kawałki. W garnku rozgrzewamy olej, i smażymy kiełbaski na złoty kolor. Dodajemy posiekaną szalotkę, czosnek, chili, pokrojone w ćwiartki pomidory i liść laurowy. Smażymy razem 4 minuty. Zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy 40 minut. Dodajemy osączoną fasolę i ciecierzycę, podgrzewamy zupę, przyprawiamy solą i pieprzem.
Na chipsy w blaszce układamy silikonową matę, na niej kładziemy szynkę serrano, przyciskamy z góry drugą matą i blaszką. Pieczemy 16 minut w 180 st.
Na purée: ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy. Do gorących ziemniaków dodajemy śmietankę i masło, przecieramy przez sito. Przekładamy purée do rękawa cukierniczego.
Zupę wlewamy do talerza lub miseczki, wyciskamy do niej purée ziemniaczane, dekorujemy chipsem z szynki, pomidorkami koktajlowymi i natką kolendry.

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE
Więcej dań sezonowych: