Sałatka z białą fasolą, jajkiem i grzankami

Grzegorz Łapanowski
06.11.2018 07:11
A A A
Sałatka z białą fasolą, jajkiem i grzankami

Sałatka z białą fasolą, jajkiem i grzankami (Fot.Marcin Klaban)

Sałatka z białą fasolą, jajkiem i chrupiącymi grzankami - w sam raz na leniwe niedzielne śniadanie


Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut

Sałatka z białą fasolą, jajkiem i grzankami - składniki

Sałatka:
250 g fasoli konserwowej
2 szalotki
ząbek czosnku
pęczek szczypiorku
60 ml oliwy
3 łyżki sosu sojowego
4 łyżki białego octu winnego
łyżeczka posiekanego chili
sól i pieprz, ocet winny (dowolnie)
4 jajka

Grzanki:
bagietka
100 g masła
3 ząbki czosnku
gałązka rozmarynu

Sałatka z białą fasolą, jajkiem i grzankami - przygotowanie


Na sałatkę fasolę odcedzamy, przekładamy do miski. Szalotkę, czosnek i szczypiorek siekamy. Mieszamy z oliwą, sosem sojowym i chili, przyprawiamy solą, pieprzem i octem winnym (dowolnie). Jajka wyjmujemy z lodówki 20 minut przed gotowaniem, by się ogrzały. Gotujemy 6 minut we wrzącej wodzie.
Na grzanki bagietkę zamrażamy. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy czosnek, rozmaryn, szczyptę soli i pieprzu. Zmrożoną bagietkę kroimy w kromki o grubości 4 mm. Układamy na blasze, smarujemy ziołowym masłem i pieczemy 10 minut w 180 st. na złoto. Osączamy na papierowym ręczniku.
Sałatkę podajemy z grzankami, przekrojonym na pół jajkiem, dekorujemy posiekanym szczypiorkiem oraz świeżo mielonym pieprzem.

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE