Boczek z fasolą, pieczoną papryką, pomidorkami koktajlowymi i chipsami z szalotki

Grzegorz Łapanowski
04.11.2018 06:03
A A A
Boczek z fasolą, pieczoną papryką, pomidorkami koktajlowymi i chipsami z szalotki

Boczek z fasolą, pieczoną papryką, pomidorkami koktajlowymi i chipsami z szalotki (Fot.Marcin Klaban)

Boczek gotujemy próżniowo - dzięki temu jest supermiękki i zachowuje wszystkie smaki


Dla 8 osób
Przygotowanie: doba

Boczek z fasolą, pieczoną papryką, pomidorkami koktajlowymi i chipsami z szalotki - składniki

Gotowany boczek:
1 kg boczku wieprzowego bez kości 
12 g soli
9 g pieprzu
3 łodyżki tymianku
łyżka masła
3 ząbki czosnku

Fasola z pieczoną papryką:
2 szalotki
200 g pieczonej papryki
300 g białej fasoli konserwowej
200 g czerwonej fasoli konserwowej
ząbek czosnku
5 łyżek oleju
wędzona papryka, sól, pieprz

Chipsy z szalotki:
5 szalotek
100 g mąki ziemniaczanej
500 ml oleju

Pomidorki:
500 g pomidorków
łyżeczka soli

Boczek z fasolą, pieczoną papryką, pomidorkami koktajlowymi i chipsami z szalotki - przygotowanie


Boczek nacieramy solą i pieprzem. Wkładamy do worka próżniowego wraz z tymiankiem, masłem i czosnkiem. Szczelnie zamykamy i gotujemy 24 godziny w 70 st. Po ugotowaniu hartujemy w wodzie z lodem. Wyjmujemy z worka, oczyszczamy i kroimy na plastry o grubości 3 cm. Każdy plaster obsmażamy z obydwu stron na złoto.
Fasola: szalotkę siekamy. Paprykę kroimy w kostkę, fasole odcedzamy, czosnek kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy szalotki. Dodajemy wszystkie składniki i smażymy 6 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Chipsy: szalotki kroimy w cieniutkie krążki, obtaczamy w mące i smażymy w głębokim tłuszczu w 160 st. na złoto. Osączamy z tłuszczu i delikatnie solimy.
Nacinamy pomidorki na czubku i odcinamy dolną część z szypułką. Zagotowujemy wodę z solą (taką ilość, by wszystkie pomidorki były zanurzone), wkładamy pomidorki na 4 sekundy i przekładamy do wody z lodem. Obieramy ze skórki.
Smażoną fasolę z dodatkami układamy na talerzu razem z kawałkiem boczku. Dodajemy pomidorki i chipsy z szalotki. Możemy udekorować rukwią wodną lub liśćmi kapusty.

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE