Filet rybny z bulionem na bazie szynki, czerwoną fasolą oraz salsą z natki pietruszki

Grzegorz Łapanowski
03.11.2018 06:49
A A A
Filet rybny z bulionem na bazie szynki, czerwoną fasolą oraz salsą z natki pietuszki

Filet rybny z bulionem na bazie szynki, czerwoną fasolą oraz salsą z natki pietuszki (Fot.Marcin Klaban)

Przepis na danie rybne, w którym wykwintnie łączą się smaki - ryby, fasoli i bulionu na bazie przesmażonej szynki

Dla 4 osób
Przygotowanie: godzina

Filet rybny z bulionem na bazie szynki, czerwoną fasolą oraz salsą z natki pietruszki - składniki


Bulion:
3 łyżki oleju
szalotka
10 plastrów szynki (np. serrano)
200 g pomidorków koktajlowych 
łodyżka tymianku
liść laurowy
sól, pieprz, cukier
300 g czerwonej fasoli konserwowej

Ryba:
oczyszczony filet z troci lub łososia ze skórą
3 łyżki oleju
łyżka masła
sól

Salsa:
pół pęczka natki pietruszki
szalotka
łyżeczka posiekanego chili
pół kiszonej cytryny
60 ml oleju
sól, pieprz, cukier

Filet rybny z bulionem na bazie szynki, czerwoną fasolą oraz salsą z natki pietruszki - przygotowanie


Na bulion w garnku rozgrzewamy olej, smażymy pokrojoną szalotkę, dodajemy plastry szynki, wszystko przesmażamy. Dodajemy pomidorki koktajlowe, tymianek, liść laurowy, szczyptę cukru i pieprzu. Zalewamy połową litra wody i gotujemy godzinę. Odcedzamy i dodajemy do bulionu fasolę.
Z filetu rybnego wykrawamy równe kawałki szerokości około 6 cm. Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy rybę na złoto od strony skóry. Dodajemy łyżkę zimnego masła i rozpuszczonym masłem polewamy rybę 3 minuty. Zdejmujemy z patelni, osuszamy na papierowym ręczniku, delikatnie solimy.
Salsa: wszystkie składniki siekamy i mieszamy z olejem, przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
Bulion z fasolą wlewamy do talerza. Na fasoli układamy troć i salsę. Dekorujemy np. posiekanymi suszonymi oliwkami i świeżo zmielonym pieprzem.

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE