Gęś pieczona nadziewana chlebem, szałwią i gęsimi podrobami

Honorata Piwowarska
07.11.2018 07:25
A A A
Gęś pieczona nadziewana chlebem, szałwią i gęsimi podrobami

Gęś pieczona nadziewana chlebem, szałwią i gęsimi podrobami (Natalia Nowak-Bratek)

Na św. Marcina - wiadomo - najlepsza polska gęsina. Dlatego przedstawiamy przepis na pieczoną tuszkę, nadziewaną chlebem, szałwią i gęsimi podrobami. A jeśli chcecie się dowiedzieć, jak zrobić np. gęsi gulasz z czekoladą, sięgnijcie po naszą listopadową Kuchnię. Jest w sprzedaży!


Dla 8 osób
Przygotowanie: 4 godziny

Gęś pieczona nadziewana chlebem, szałwią i gęsimi podrobami - składniki 


1 kg cebuli
500 g chleba pszennego bez skórki (może być czerstwy – inne pomysły na wykorzystanie czerstwego chleba znajdziecie na str. 60-61)
250 ml mleka
pęczek szałwii
450 g gęsiej wątróbki i żołądków
gęś (ok. 3 i 1/2 kg)
gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Gęś pieczona nadziewana chlebem, szałwią i gęsimi podrobami - przygotowanie


Cebule układamy na blaszce (nie obieramy), pieczemy 45 minut w 180 st. Studzimy. Chleb rwiemy na kawałeczki, zalewamy mlekiem, moczymy. Szałwię kroimy. Oczyszczone podroby gęsie siekamy. Cebulę obieramy, mieszamy z namoczonym chlebem, szałwią i podrobami, obficie przyprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Gęś nacieramy solą i pieprzem, napełniamy farszem, otwór zszywamy, układamy w brytfannie i nakłuwamy, by wytopiło się więcej tłuszczu. Pieczemy godzinę w 120 st. Zlewamy tłuszcz (poniżej sprawdźcie, do czego go wykorzystać), temperaturę zwiększamy do 180 st. i pieczemy 1,5 godziny (jeśli trzeba, nogi gęsi owijamy folią aluminiową, by się nie spaliły). Pod koniec pieczenia możemy skropić gęś posoloną wodą, by skórka była chrupiąca. Razem z gęsią możemy też upiec połówki brukselki (ok. 25 minut).
Do gęsiny możemy podać purée z brukselki: 1 kg brukselki gotujemy w osolonej wodzie 20 minut, osączamy, miksujemy z 50 g masła i 200 ml śmietany 22-proc., przyprawiamy pieprzem, oraz purée daktylowym: 500 g daktyli bez pestek, mały banan i obrane cząstki pomarańczy zalewamy wodą tak, by zakryła składniki. Gotujemy 30 minut, miksujemy.

Jakie podać wino do gęsi pieczonej nadziewanej chlebem, szałwią i gęsimi podrobami? 

Tomasz Prange-Barczyński poleca Kékfrankos Balf 2016, Sopron, Weninger, importer Wine Team; cena: 63 zł
To biodynamiczne wino z pogranicza austro-węgierskiego, z łagodnych wzgórz powyżej Jeziora Nezyderskiego. Przy soczystym, pełnym owocu ma świetny, sprężysty garbnik i znakomitą świeżość. W towarzystwie ciężkiej potrawy z gęsiny zachowa się jak rozpuszczalnik – będzie nie tylko pasowało do podbitego szałwiową nutą dania, ale też pomoże nam ją strawić. A że jest wegańskie, dla tych, co gęsi nie jadają, może być zamiast...

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE