Tarta dyniowa na słodko

Magazyn Kuchnia
02.11.2018 10:28
A A A
Słodką tartę dyniową możemy uatrakcyjnić, robiąc dekorację z kruchego ciasta

Słodką tartę dyniową możemy uatrakcyjnić, robiąc dekorację z kruchego ciasta (shutterstock.com)

Większość z nas przygotowuje dynie na słono. Robimy zupę lub pieczemy to warzywo wraz z aromatycznymi przyprawami. Dziś jednak odkopujemy stary przepis i robimy tartę dyniową... na słodko.

Na 10 porcji
Przygotowanie i oczekiwanie: 2 i 1/2 godziny

Tarta dyniowa - składniki:

Ciasto:
250 g mąki tortowej
50 g cukru pudru
125 g zimnego masła
szczypta soli
duże jajko
2 łyżki mleka
Nadzienie:
500 g obranej dyni lub dyni hokkaido ze skórką
500 ml tłustego mleka
200 g cukru
laska wanilii (rozcięta na pół, ziarenka wyskrobane) lub łyżeczka esencji waniliowej
2 duże jajka
cynamon

Jak przygotować słodką tartę:

Najpierw przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę i cukier przesiewamy do miski. Masło kroimy w kostkę, dodajemy do mąki wraz z solą i całość ugniatamy do momentu uzyskania konsystencji przypominającej kruszonkę. Dodajemy rozkłócone jajko oraz mleko i zagniatamy delikatnie, aż uzyskamy gładkie jednolite ciasto. Kulkę ciasta zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Po 30 minutach wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy nim wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę do tarty. Nakłuwamy ciasto widelcem po całej powierzchni i wstawiamy do lodówki na kolejne 30 minut.
Przygotowujemy masę dyniową. Dynie kroimy w kostkę. Do rondla wrzucamy dynie, cukier i wanilie lub esencję waniliową. Całość zalewamy mlekiem i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy, od czasu do czasu mieszając. Kiedy dynia będzie już miękka, zdejmujemy rondel z ognia, wyrzucamy laskę wanilii i miksujemy zawartość garnka na gładką masę. Odstawiamy do ostygnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. Ciasto wyjmujemy z lodówki, przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy fasolą lub ryżem i wkładamy do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie usuwamy papier z obciążeniem i pieczemy jeszcze przez 15 minut. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 160 st.
Dwa rozkłócone jajka mieszamy z chłodną masą dyniową, dodajemy cynamon i ponownie miksujemy blenderem. Wylewamy masę na ciasto i pieczemy 35-45 minut w 160 st., aż będzie sztywna (ale po dotknięciu sprężysta). Wyjmujemy, studzimy, podajemy z bitą śmietaną albo lodami.

 Rada - jak zrobić dekoracje do słodkiej tarty dyniowej:

Jeśli chcemy, żeby nasza tarta efektownie się prezentowała, zagniećmy dodatkową porcję ciasta na dekorację. Możemy z niego przygotować listki, kratkę lub inny wzór.
125 g mąki tortowej zagniatamy z 25 g cukru, 63 g zimnego masła i szczyptą soli. Kulę ciasta schładzamy w lodówce. Kiedy ciasto na tartę będzie się podpiekać, rozwałkowujemy ciasto na dekorację, wycinamy wzór, i po nałożeniu dyniowego farszu na podpieczoną tartę,  przykryjmy nadzienie dekoracją z ciasta. Pieczemy 35-45 minut, uważając, by dekoracja z kruchego ciasta się nie przypaliła. W razie potrzeby przykrywamy ciasto aluminiową folią.

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE