Rozgrzewająca zupa dyniowa z pomidorami

Anna Gaik
01.11.2018 07:09
A A A
Pełna przypraw, rozgrzewająca zupa dyniowa z pomidorami - w sam raz na listopad

Pełna przypraw, rozgrzewająca zupa dyniowa z pomidorami - w sam raz na listopad (shutterstock.com)

Nie ma nic lepszego w listopadowy wieczór, niż rozgrzewająca zupa dyniowa. Tym razem przygotowaliśmy ją z dodatkiem aromatycznych przypraw i pomidorów.

Dla 4 osób
Przygotowanie: 45 minut

Zupa dyniowa z pomidorem - składniki:

800 g dyni (500 g po obraniu)
250 g ziemniaków
25 g masła
cebula
2 ząbki czosnku
łyżeczka kurkumy w proszku
sól
łyżeczka świeżego startego imbiru
380 ml bulionu
pomidor lub 1/2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
250 ml mleka
nasiona dyni do dekoracj

Rozgrzewająca zupa dyniowa - przygotowanie:

Dynię obieramy ze skórki, usuwamy nasiona, miąższ kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i też kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, czosnek obieramy i kroimy na plasterki.
W większym garnku na maśle szklimy pokrojoną cebulę oraz czosnek. Dodajemy dynię i ziemniaki, doprawiamy solą, wsypujemy kurkumę i dodajemy imbir. Smażymy, co chwilę mieszając, ok. 5 minut.
Wlewamy gorący bulion, przykrywamy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy ok. 10 minut.
Świeżego pomidora parzymy wrzątkiem, obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy szypułki oraz nasiona. Miąższ kroimy w kosteczkę i dodajemy do zupy (pomidory z puszki są już gotowe do użycia, wystarczy dodać je do potrawy).
Mieszamy i gotujemy 5 minut, aż pomidory będą miękkie. Zupę miksujemy w blenderze z dodatkiem mleka. Podajemy z uprażonymi na suchej patelni nasionami dyni z grzankami.

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE
Więcej dań sezonowych: