Dla 4 osób
Przygotowanie: 45 minut

Zapiekane marchewki - składniki


6 dużych marchewek (duże łatwiej pokroić we wstążki – najlepiej, by były różnokolorowe: po dwie pomarańczowe, żółte i purpurowe)
sól
oliwa extra virgin (albo masło, jeśli danie nie jest w wersji wegańskiej)
kilka ziaren pieprzu (może być mieszanka kolorowego pieprzu – czarnego, białego, zielonego, czerwonego)
1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego

Zapiekane marchewki - przygotowanie


Marchewki obieramy, kroimy we wstążki za pomocą mandoliny lub obieraczką do warzyw (wstążki nie powinny być zbyt cienkie, ponieważ trudniej będzie je ułożyć). Kilka małych naczyń do zapiekania natłuszczamy oliwą. Spiralnie układamy marchewkowe wstążki, kierując się od ścianek naczynia ku środkowi (w jednym naczyniu możemy dowolnie mieszać kolory). Marchewki skrapiamy oliwą, posypujemy solą. W moździerzu rozgniatamy ziarna pieprzu i nasiona kopru włoskiego, posypujemy marchewki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na 30-40 minut. Upieczone marchewki lekko się skurczą i nieco odejdą od ścianek. Bez problemu wyjmiemy je foremek.