Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut

Glazurowane marchewki Vichy - składniki

18-20 małych marchewek (ok. 1/2 kg)
4 łyżki masła klarowanego
czubata łyżka gęstego miodu lub 2 łyżki miodu płynnego
duża szczypta pieprzu
mała garść posiekanej natki pietruszki

Glazurowane marchewki Vichy - przygotowanie

Na szeroką i głęboką patelnię (lub do płaskiego rondla) wrzucamy wyszorowane, obrane marchewki. Wlewamy ok. 700 ml wody i doprowadzamy do wrzenia (lepiej jest wlać mniej wody niż zbyt dużo, bo marchewki mogą się rozgotować). Zmniejszamy ogień na średni, dodajemy masło klarowane i miód. Gotujemy, aż cała woda odparuje (ok. 30 minut), a na patelni powstanie glazura z masła i miodu. Posypujemy pieprzem, mieszamy i chwilę dusimy, aż marchewki dokładnie pokryją się glazurą. Przekładamy je na talerz, a na patelnię wsypujemy posiekane listki natki pietruszki i łączymy z sosem. Polewamy marchewki.