Dla 6 osób
Przygotowanie: 70 minut

200 g ryżu (lub komosy ryżowej)
masło
600 g szpinaku
sól, pieprz
6 jajek
250 g crème fraîche
6 filetów z dorsza
mały pęczek trybuli lub natki pietruszki

Ryż wsypujemy do osolonego wrzątku i gotujemy na półmiękko. Osączamy. 6 żaroodpornych foremek (lub jedną dużą formę) smarujemy masłem. Szpinak dokładnie myjemy, suszymy∗. 6 dużych lub 12 mniejszych liści odkładamy, resztę szpinaku siekamy, dusimy na łyżce masła. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy z ryżem.
Jajka roztrzepujemy z crème fraîche, przyprawiamy solą i pieprzem. Sos przelewamy do ryżu ze szpinakiem, mieszamy. Ryżem napełniamy foremki. Filety z dorsza przyprawiamy z obydwu stron solą i pieprzem (możemy je także skropić sokiem z cytryny), owijamy odłożonymi liśćmi szpinaku. Układamy na ryżu. Posypujemy posiekaną trybulą lub natką. Pieczemy 40 minut w 180 st.

∗Jeśli nie mamy świeżego szpinaku, danie możemy przygotować z kapustą. np. pak choi.