Dla 4 osób
Przygotowanie: 80 minut

600 g surowego boczku
sól, pieprz
2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
100 g plus 2 łyżki masła
olej
3 cebule
łodyżka tymianku
ćwierć główki czerwonej kapusty
pomarańcza
cukier
2 kapusty pak choi
50 g prażonych migdałów
pęczek szczypiorku

Boczek nacieramy solą, pieprzem i przyprawą 5 smaków. Wkładamy do formy, dodajemy połowę masła. Pieczemy godzinę w 150 st. Studzimy.  
Na patelni rozgrzewamy olej, układamy przekrojone na pół cebule. Smażymy z jednej strony. Dodajemy łyżkę masła i łodyżkę tymianku, wkładamy patelnię do piekarnika i pieczemy ok. 10 minut (w tej samej temperaturze co boczek). Studzimy. Cebule dzielimy na pojedyncze łupiny.
Czerwoną kapustę szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wkładamy kapustę i fileciki z pomarańczy, dusimy ok. 15 minut. Przyprawiamy solą i cukrem.
Pak choi kroimy wzdłuż na pół, obsmażamy na oleju z jednej strony, zalewamy wodą i gotujemy 4 minuty.
Boczek nacinamy od strony skóry, kroimy na kawałki po 5 cm i obsmażamy.
Na talerzach układamy kawałki boczku, łupiny cebuli, duszoną kapustę i pak choi. Dekorujemy prażonymi migdałami i posiekanym szczypiorkiem.