Dla 12 osób
Przygotowanie: 1,5 godziny

Biszkopt:
3 jajka
1/3 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
90 g maku

Masa jabłkowa:
3 kwaskowe jabłka 
łyżka masła
1/2 cytryny
4 plasterki imbiru
3 ziarna kardamonu
2 łyżki żelatyny

Krem cynamonowy:
250 ml śmietany kremówki 
1,5 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki cynamonu
175 g mascarpone

Polewa czekoladowa:
50 ml śmietany kremówki
100 g białej czekolady

Na biszkopt oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, dosypując cukier. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy. Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy, mieszamy z makiem. Dosypujemy do masy jajecznej i mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki lekko smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Wlewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st., pieczemy 20-25 minut. Studzimy, kroimy na dwa blaty.
Na masę jabłkową jabłka obieramy, kroimy w kosteczkę. Masło topimy w szerokim rondlu, wkładamy jabłka, wlewamy 125 ml wody. Dodajemy sok z cytryny, plastry imbiru i kardamon. Prażymy, aż jabłka będą miękkie i zaczną się rozpadać. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami wody, zostawiamy, aż napęcznieje. Dodajemy do gorących jabłek i dokładnie mieszamy. Na dolny blat biszkoptowy nakładamy masę jabłkową, zachowując 1,5 cm odstępu od brzegów i wstawiamy do lodówki, by zastygła.
Na krem cynamonowy ubijamy na sztywno śmietanę z cukrem pudrem i cynamonem. Dodajemy ją po łyżce do mascarpone i miksujemy. 3/4 kremu nakładamy na ciasto z masą jabłkową, układamy drugi blat i lekko przyciskamy. Rozsmarowujemy pozostałą część kremu. Chłodzimy.
Na polewę śmietanę i czekoladę wkładamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy tort.

RADA
Przed nałożeniem masy jabłkowej możemy nasączyć biszkopt, np. 3 łyżkami calvadosu wymieszanego z łyżką cukru i 125 ml ciepłej wody. Nasączony tort będzie lepiej się kroił, a ciasto nie będzie suche.