Dla 6 osób
Przygotowanie: ok. 45 minut

Masa mięsna:
2 łyżki oleju
cebula 
500 g mielonej łopatki
mały strączek chili
łyżeczka mielonej kolendry
łyżeczka kminu rzymskiego
2 ziarna kardamonu
łyżeczka oregano
sól, pieprz
małe jabłko
2 ząbki czosnku
łyżka koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki śmietany 22-proc.

Purée ziemniaczano-jabłkowe:
1 kg ziemniaków
1/2 małego selera korzeniowego
jabłko
1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
50 g masła
2 łyżki śmietany 22-proc.
1/2 szklanki startego żółtego sera, np. cheddar


Na masę mięsną cebulę siekamy i przesmażamy na oleju. Dodajemy mielone mięso i przyprawy: posiekane chili, kolendrę, kmin rzymski, kardamon i oregano. Smażymy, aż mięso rozdzieli się na małe kawałeczki. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłko, posiekany czosnek i koncentrat pomidorowy, jeszcze chwilę smażymy.
Na purée ziemniaczano-jabłkowe gotujemy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i seler (ok. 10 minut). Dodajemy pokrojone jabłko i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, dodajemy skórkę z cytryny, masło i śmietanę, przyprawiamy pieprzem i solą. Ugniatamy na purée, mieszamy z serem.
Do masy mięsnej dodajemy śmietanę, mieszamy, ew. przyprawiamy do smaku. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy purée ziemniaczano-jabłkowym i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na ok. 20 minut (wierzch powinien się przyrumienić).