Dla 4 osób, przygotowanie - 30 minut

Piwne fondue - wersja pierwsza 

250 g sera chester lub cheddar
250 g ementalera, radamera lub gruyère
400 ml piwa jasnego 
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki czystej wódki
łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny

Z obu serów odkrawamy skórkę i ścieramy je na tarce o drobnych oczkach, mieszamy. Do specjalnego naczynia do fondue wlewamy 100 ml piwa, dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej, 125 g wymieszanego sera i wszystko podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając. Resztę piwa mieszamy z pozostałą łyżką mąki ziemniaczanej i na przemian z serem dodajemy do naczynia z fondue. Na koniec dodajemy wódkę, mieszamy i przyprawiamy sokiem z cytryny. Trzymamy fondue na małym ogniu. Podajemy z jasnym lub ciemnym pieczywem pokrojonym w dużą kostkę.

Piwne fondue - wersja druga

800 g solonego, półtwardego sera
10 ml czystej wódki
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
500 ml piwa jasnego
250 ml piwa ciemnego
250 ml wody
4 łyżki masła
pół łyżeczki sosu tabasco
łyżka sosu worcestershire
2 jajka
łyżeczka musztardy
sól i pieprz

Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mąkę mieszamy z wódką na gładką masę. Oba rodzaje piwa i wodę wlewamy do garnka, dodajemy masło, ser i mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając. Doprawiamy sosami tabasco i worcestershire, zaciągamy mąką ziemniaczaną wymieszaną z wódką, mieszamy. Przelewamy do naczynia do fondue.
Jajka ubijamy z musztardą i energicznie mieszając, wlewamy do fondue zanim zdąży się zagotować. Podgrzewamy na małym ogniu. Podajemy z bagietką lub kostkami jasnego lub ciemnego chleba.