Dla 4 osób
Przygotowanie: ok. 60 minut

200 ml bulionu rybnego
250 ml świeżego soku pomarańczowego
pomarańcza
4 filety rybne (każdy po 150 g)
mąka do oprószenia
sól i pieprz
30 g masła
2 łyżki oliwy
koper włoski
cebula
1/2 szklanki wytrawnego martini
2 łyżeczki kaparów z zalewy
1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego

Bulion wlewamy do rondelka i redukujemy do 50 ml. Dodajemy sok pomarańczowy, mieszamy. Filety rybne posypujemy mąką, solą i pieprzem. Na dużej patelni topimy połowę masła i oliwy, obsmażamy rybę na złoty kolor. Przekładamy na talerz a na patelnię wlewamy resztę oliwy i wkładamy pokrojony na cienkie plasterki koper włoski oraz posiekaną cebulę. Podsmażamy. Wlewamy alkohol, dodajemy kapary i nasiona kopru włoskiego. Gotujemy, aż płyn odparuje. Wkładamy ryby, wlewamy sos rybno-pomarańczowy. Podgrzewamy kilka minut, polewając ryby sosem. Przekładamy je na talerz, sos przecedzamy. Koper włoski i cebulę miksujemy, mieszamy z pozostałym masłem, przyprawiamy. Przecedzony sos redukujemy. Dodajemy wyfiletowane cząstki pomarańczy. Rybę podajemy z purée i sosem.