Makaron z małżami

Magazyn Kuchnia
10.10.2018 09:54
A A A
Makaron z małżami

Makaron z małżami (Natalia Nowak-Bratek)

Lekki obiad z dodatkiem bulionu rybnego i wytrawnego białego wina. Pod przepisem znajdziecie też poradę, jak oczyścić w środku świeże małże

Dla 6 osób
Przygotowanie: 35 minut

120 ml oliwy
5 ząbków czosnku
garść natki pietruszki
1/4 czerwonej papryczki chilli
2 kg oczyszczonych małży (np. vongole, coque, venus)
60 ml wytrawnego białego wina
120 ml bulionu rybnego
sól
500 g makaronu tagliatelle lub linguine

W garnku zagotowujemy osoloną wodę. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, podsmażamy posiekany czosnek, większość posiekanej natki i posiekaną papryczkę. Wrzucamy oczyszczone małże, wlewamy wino i bulion, solimy do smaku. Przykrywamy, zwiększamy ogień. Gotujemy 10 minut, co jakiś czas potrząsając rondlem. Do garnka z gotującą się wodą wrzucamy makaron i gotujemy al dente, cedzimy. Odkrywamy rondel, sprawdzamy, czy wszystkie muszle się otworzyły, wyrzucamy puste (czyli te, od których podczas gotowania odeszły małże) oraz wszystkie nieotwarte. Do rondla zmałżami wkładamy makaron, mieszamy i zmniejszamy ogień. Podgrzewamy jeszcze minutę. Posypujemy resztą natki i podajemy.

PORADA
Jak oczyścić w środku świeże małże? Zdarza się, że małże są zapiaszczone, bo otwierając muszle w wodzie, „łykają” ziarenka piasku. Gdy potem muszle się otwierają podczas gotowania, piasek ląduje w naszym sosie. Aby się go pozbyć, przed gotowaniem należy poddać małże takiej oto kąpieli: w 4 litrach zimnej wody rozpuszczamy 90 g soli, mieszamy ze 150 g mąki kukurydzianej; powstałą zawiesiną zalewamy wyszorowane małże, odstawiamy na 1-2 godziny; cedzimy, płuczemy i wyrzucamy te małże, które się nie zamykają. Cały trik polega na tym, że małże, które stale filtrują słoną wodę, podrażnione drobną mączką, zaczynają „wypluwać” piasek, który zaległ w muszlach.

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE