Placki twarogowe na słodko lub na słono

Anna Gaik
25.10.2018 10:24
A A A
Placki z twarogu

Placki z twarogu (shutterstock.com)

Placuszki z twarogiem - danie wegetariański z pięciu składników.

Dla 2-4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Placki twarogowe - składniki:

250 g twarogu
3 jajka
szczypta soli
40 g mąki

Placki twarogowe - przygotowanie:

Do miski wkładamy twaróg, dodajemy żółtka (białka zachowujemy) i dokładnie rozgniatamy ser. Dodajemy mąkę (w wypadku rzadszego twarogu możemy dosypać jej o łyżeczkę więcej), sól i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i przekładamy do masy twarogowej, łączymy składniki, delikatnie mieszając łyżką. Nakładamy porcje ciasta (po mniej więcej 2 łyżki) na rozgrzaną suchą patelnię (np. teflonową, naleśnikową) i rozprowadzamy je po powierzchni, formując placki. Smażymy na zmniejszonym do minimum ogniu po mniej więcej 3 minuty z każdej strony, aż będą delikatnie zrumienione. Gdy placki się usmażą, przekładamy je na talerz, a następnie wycieramy patelnię wilgotną ściereczką i smażymy kolejną partię placków.

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE
Więcej dań sezonowych: