Ciecierzyca z pomidorami

Magazyn Kuchnia
23.10.2018 12:11
A A A
Ciecierzyca z pomidorami

Ciecierzyca z pomidorami (shutterstock.com)

Ciecierzyca z pomidorami do chleba - wegetariańskie danie z pięciu składników

Dla 4 osób
Oczekiwanie: 8 godzin
Przygotowanie: 90 minut

Ciecierzyca z pomidorami - składniki:

400 g ciecierzycy
sól
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki przyprawy garam masala
400 ml passaty pomidorowej

Ciecierzyca z pomidorami - przygotowanie:

Ciecierzycę moczymy przez noc. Następnego dnia gotujemy w osolonej wodzie ok. 60 minut, odsączamy. Do dużego rondla wlewamy passatę pomidorową, zagotowujemy, dodajemy posiekany czosnek, ciecierzycę, garam masalę i gotujemy 30 minut, aż sos się zredukuje i potrawa stanie się gęsta. W razie potrzeby doprawiamy solą i garam masalą. Zdejmujemy z ognia. Ciecierzycę z pomidorami możemy podawać z dodatkiem pieczywa lub na kromkach chleba.

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE