Risotto z grzybami i rozmarynem

Magazyn Kuchnia
19.10.2018 10:51
A A A
Risotto z grzybami i rozmarynem

Risotto z grzybami i rozmarynem (shutterstock.com)

Pachnące rozmarynem risotto z grzybami to wegetariańskie danie z pięciu składników.

Dla 4 osób
Przygotowanie: 50 minut

Risotto z grzybami i rozmarynem - składniki:

300 g mieszanki świeżych grzybów leśnych lub ok. 40 g suszonych
400 g ryżu arborio
4 łyżki solonego masła
150 ml białego wina
2 łyżki posiekanego rozmarynu

Risotto z grzybami i rozmarynem - przygotowanie:

Świeże grzyby czyścimy, kroimy na spore kawałki i gotujemy w 3/4 litra wody, która potem będzie dolewana do ryżu, grzyby odcedzamy (jeśli używamy suszonych grzybów, moczymy je w 3/4 litra ciepłej wody, kroimy na kawałki i gotujemy w wodzie z moczenia, aż będą miękkie, odcedzamy, wodę zachowujemy).
Na głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, dodajemy ugotowane grzyby i smażymy, aż płyn odparuje. Wsypujemy suchy ryż i smażymy, mieszając, aż ziarenka wchłoną tłuszcz i staną się szkliste. Wlewamy wino, odparowujemy i stopniowo dodajemy po łyżce gorącego grzybowego wywaru. Gotujemy na średnim ogniu 20 minut, stale mieszając, aby ryż nie przywarł do dna patelni (na początku niemal bez przerwy, potem coraz rzadziej). Patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekany, świeży rozmaryn i pozostałe masło, mieszamy i lekko podgrzewamy.

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE