Dla 2 osób
Przygotowanie: 30 minut

pierś kurczaka
kilka krewetek (mogą być mrożone)
olej
ząbek czosnku
papryczka chili
cebula
słodki sos sojowy
niewielki kawałek startego imbiru
kawałek kapusty pak choi lub pekińskiej
jasny sos sojowy
200 g azjatyckiego makaronu pszennego
sól
pieprz
olej sezamowy

Pierś kurczaka kroimy na małe kawałki, krewetki oczyszczamy, usuwając jelita. Czosnek i papryczkę chili drobno siekamy. Podsmażamy na oleju. Zdejmujemy z patelni na talerz. Siekamy cebulę i smażymy ją na tej samej patelni na raty, najpierw pół, polewając słodkim sosem sojowym, po chwili dorzucamy drugie pół, znów polewając sosem sojowym. Dolewamy 3 łyżki wody i dusimy, 2-3 minuty. Do cebuli wrzucamy imbir i pokrojoną kapustę pak choi. Dusimy, dodając odrobinę jasnego sosu sojowego. Na drugiej patelni podsmażamy na oleju pokrojonego w kostkę kurczaka i krewetki. Kiedy kapusta zmięknie, a kurczak i krewetki się zarumienią, łączymy zawartość obu patelni i dorzucamy jeszcze podsmażone na początku czosnek i papryczkę chili. Gotujemy makaron (zwykle ten azjatycki wrzuca się na gorącą wodę na 4 minuty, bez gotowania). Łączymy makaron z warzywami, kurczakiem i krewetkami. Przyprawiamy solą i pieprzem wedle uznania i skrapiamy olejem sezamowym.