Szakszuka z jajkami i chorizo

Anna Gaik
12.10.2018 11:13
A A A
Szakszukę z jajkami możesz zapiec w mniejszych, np. glinianych miseczkach

Szakszukę z jajkami możesz zapiec w mniejszych, np. glinianych miseczkach (shutterstock.com)

Szakszuka, czyli zapiekane jajka z warzywami to efektowna potrawa jednogarnkowa.

Dla 4 osób
Przygotowanie: 45 minut

cebula
2 ząbki czosnku
2 czerwone papryki
cukinia
pomidor
oliwa
łyżeczka wędzonej papryki
10-12 plasterków chorizo
sól, pieprz
6-7 jajek

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Papryki i cukinię kroimy na kawałki. Pomidor parzymy, obieramy i kroimy w kostkę. W rondlu, który będzie można wstawić do piekarnika rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę z papryką i cukinia tak, by były miękkie. Dodajemy czosnek. Kiedy zacznie pachnieć, dorzucamy pomidora i wędzoną paprykę. Dusimy ok. 10 minut, aż będą miękkie i się rozpadną. Doprawiamy solą i pieprzem. Do warzyw wbijamy jajka i układamy plasterki chorizo (można więcej, jeśli ktoś lubi). Wkładamy rondel do nagrzanego do 200 st. piekarnika. Pieczemy ok. 10 minut tak, by białka się ścięły, a żółtko nadal było płynne. 

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE
Więcej dań sezonowych: