Omlet biszkoptowy ze szpinakiem

Anna Gaik
14.10.2018 08:31
A A A
Omlet biszkoptowy - tzw. grzybek - jest bardzo sycący i przyjemnie puchaty

Omlet biszkoptowy - tzw. grzybek - jest bardzo sycący i przyjemnie puchaty (shutterstock.com)

Szybki, apetyczny omlet biszkoptowy jest dobrą propozycją na solidne śniadanie.

Dla 2 osób
Przygotowanie: 30 minut

masło klarowane
12 małych pieczarek
pieprz
1/2 czerwonej cebuli
100-200 g świeżego szpinaku
4 jajka
sól
2 łyżki mąki
2 łyżki tartego sera np. dziugasa (opcjonalnie)

Na dużej patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła, wrzucamy oczyszczone i pokrojone pieczarki, doprawiamy pieprzem i smażymy, aż odparują i przysmażą się (3-5 minut). Zdejmujemy je z patelni i odkładamy na talerz. Na patelnię wrzucamy posiekaną cebulę, przesmażamy ją i dodajemy szpinak. Mieszamy, aż listki zmięknie i odparują. Odkładamy na talerz z pieczarkami. Żółtka oddzielamy od białek. W misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy, następnie dodajemy mąkę i łączymy ją z masą jajeczną.
Wkładamy na patelnię kolejną łyżeczkę masła, a gdy się roztopi, wlewamy na nią ciasto i równo rozprowadzamy. Na wierzchu rozkładamy pieczarki, szpinak i smażymy omlet ok. 3 minut. Po tym czasie odwracamy delikatnie na druga stronę i dopiekamy go przez 3 minuty. Zdejmujemy na talerz, posypujemy tartym serem i dzielimy na porcje.

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE