Cytrynowy łosoś w papilotach

Magazyn Kuchnia
11.10.2018 09:32
A A A
Cytrynowego łososia w papilotach możesz podać z brokułami na parze i ziemniakami z wody

Cytrynowego łososia w papilotach możesz podać z brokułami na parze i ziemniakami z wody (shutterstock.com)

Łosoś z cytrynową nutą pieczony w papilotach to bardzo efektowne danie, które można podać na elegancką kolację.

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

500 g filetów łososia
sok z cytryny i cała cytryna pokrojona w plasterki
biały pieprz
sól
białko jajka
2 łyżki masła

Filety płuczemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy białym pieprzem oraz  solą. Każdą cząstkę łososia układamy osobno na środku kawałka pergaminu lub papieru do pieczenia. Układamy na nich po kawałeczki masła i plasterku cytryny. Brzegi papieru smarujemy pędzelkiem zanurzonym w roztrzepanym białku. Papier składamy i dokładnie sklejamy krawędzie. Ponownie smarujemy białkiem, zaginamy i mocno zlepiamy. Papiloty układamy na blasze i wkładamy do  piekarnika rozgrzanego do 200 st. Pieczemy 15-20 minut. Delikatnie odcinamy górną część papieru i od razu podajemy upieczoną rybę, np. z ziemniakami z wody lub gotowanymi brokułami.

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE