Dla 4 osób
Przygotowanie: 35 minut

cebula
3 ząbki czosnku
olej rzepakowy
papryczka chili
2 średniej wielkości bakłażany
3 papryki: żółta, pomarańczowa, czerwona
2 pomidory bez skóry (poza sezonem mogą być 2-3 pomidory z puszki)
słoiczek kaparów
sól
pieprz kolorowy
oliwa ekstra vergine
świeża szałwia do dekoracji

Cebulę kroimy w grubszą kostkę, czosnek siekamy, szklimy w dużym rondlu na trzech łyżkach oleju. Dodajemy posiekaną papryczkę chili, przesmażamy. Bakłażany i paprykę myjemy, osuszamy, kroimy na niewielkie kawałki. Bakłażany wrzucamy do rondla z cebulą i ze wszystkich stron podsmażamy. Dorzucamy paprykę, dusimy 2 minuty, mieszając. Dodajemy pokrojone pomidory, kapary, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Dusimy 10-15 minut. Jeśli potrawa jest za mało soczysta, dolewamy 100 ml wody. Na koniec skrapiamy gulasz warzywny oliwą. Podajemy posypany szałwią z pieczywem.