Papryka faszerowana mielonym mięsem i suszonymi pomidorami

Magazyn Kuchnia
26.10.2018 06:38
A A A
Papryka faszerowana mielonym mięsem i pęczakiem

Papryka faszerowana mielonym mięsem i pęczakiem (shutterstock.com)

Faszerowana mięsem papryka to efektowne danie na obiad lub ciepłą kolację

Dla 4 osób
Przygotowanie: 60 minut

Papryka faszerowana mielonym mięsem i suszonymi pomidorami - składniki:

2 czerwone cebule
2 ząbki czosnku
olej
200 g mielonego mięsa wieprzowego
słoik suszonych pomidorów w ziołowej zalewie olejowej
100 g ugotowanej kaszy pęczak
4 papryki
200 g żółtego startego sera

Papryka faszerowana mielonym mięsem i suszonymi pomidorami - przygotowanie:

Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i szklimy na niej cebulę wraz z czosnkiem, następnie dodajemy mięso i podsmażamy je. Pomidory odsączamy z zalewy i siekamy, dodajemy do mięsa, mieszamy. Na patelnię dorzucamy też ugotowaną kaszę i mieszamy. Odstawiamy, żeby farsz lekko przestygł.
Przygotowujemy papryki. Strąki przekrawamy na pół, oczyszczamy wnętrze z pestek i białych części. Do środka wsypujemy nieco startego żółtego sera, a następnie nakładamy farsz. Na koniec posypujemy połówki papryk resztą sera. Nadziane strąki układamy w natłuszczonym (wykorzystujemy ziołową zalewę z pomidorów) naczyniu żaroodpornym lub na blasze, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. Zapiekamy ok. 30 minut, zdejmujemy folię i dopiekamy jeszcze przez 10 minut.

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE