Zapiekany kalafior z brokułami

Anna Gaik
08.10.2018 12:32
A A A
Zapiekanka z brokułów i kalafiora ma delikatny smak

Zapiekanka z brokułów i kalafiora ma delikatny smak (shutterstock.com)

Wegetariańska zapiekanka z dodatkiem parmezanu i wina to pyszny i sycący posiłek dla każdego.

Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut

1 kg kalafiora
250 g brokułu
sól
tłuszcz do formy
50 g masła
50 g mąki
200 ml gorącego mleka
200 ml wytrawnego białego wina
100 g świeżo startego parmezanu
2 jajka, roztrzepane
świeżo zmielony pieprz
gałka muszkatołowa do smaku

Kalafior i brokuł dzielimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka z lekko osoloną, wrzącą wodą i gotujemy 5-10 minut, dokładnie osączamy. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 st. i smarujemy tłuszczem naczynie żaroodporne. Na patelni na średnim ogniu roztapiamy masło i dodajemy mąkę, mieszamy 1-2 minuty, aż powstanie zasmażka. Dolewamy gorące mleko i stale mieszamy, aż powstanie gęsty sos bez grudek. Dolewamy wino i ponownie doprowadzamy sos do wrzenia. Odstawiamy z ognia. Dodajemy parmezan, jajka, doprawiamy solą, pieprzem i gałką do smaku. Sos mieszamy z warzywami, przekładamy do natłuszczonego naczynia i wyrównujemy wierzch. Pieczemy 15 minut.

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX