Na 5 słoików po 250 ml
Przygotowanie: ok. 90 minut


2 cytryny lub 3 pomarańcze
100 g orzechów pekan (mogą być także orzechy włoskie lub migdały)
1 kg bezpestkowych winogron
750 g cukru
75 ml brandy, rumu lub likieru pomarańczowego


Cytryny lub pomarańcze (owoce powinny być ekologiczne) parzymy, kroimy na cienkie plasterki. Orzechy prażymy na suchej patelni. Winogrona i cytrusy wkładamy do rondelka, dodajemy cukier. Mieszamy i odstawiamy na kilka godzin, aż puszczą sok. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, często mieszając 1-1 i 1/2 godziny. Dżem jest gotowy, gdy po przeciągnięciu łyżką na jego powierzchni zostanie bruzda. Odstawiamy na kilka minut, dodajemy orzechy i alkohol, mieszamy. Przekładamy do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy. Odstawiamy w ciemne chłodne miejsce – nawet na 2 lata.