Dla 4-6 osób

Przygotowanie: 30 minut

2 ogórki

350 g szpinaku

2 garści jeżyn

duża garść orzechów piniowych

500 g sera halloumi (można go zastąpić białym nie wędzonym oscypkiem)

1-2 łyżki oliwy

cukinia

Sos:

6 łyżki oliwy

sok z 2 limonek

4 łyżki płynnego miodu

sól i pieprz do smaku

2 garści listków mięty

Ogórki obieramy i kroimy w kostkę. Szpinak myjemy i osuszamy. Jeżyny myjemy. Wyłuskane orzechy lekko rumienimy na rozgrzanej patelni grillowej, studzimy. Ser kroimy w plastry i grillujemy 3-4 minuty na posmarowanej oliwą patelni grillowej, aż pokryje się od spodu ciemnymi paskami i będzie łatwo odchodzić od patelni. Wówczas odwracamy i grillujemy z drugiej strony. Na tę samą patelnię kładziemy plastry umytej, nie obranej cukinii i grillujemy po 5 minut z każdej strony. W tym czasie robimy sos z oliwy, soku z limonki i miodu, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Sos chwilę gotujemy w rondelku, aż zgęstnieje, zestawiamy z ognia, lekko studzimy i dodajemy posiekaną miętę. Układamy na dużym półmisku liście szpinaku, na nich ogórki, cukinię i ser, posypujemy orzechami i jeżynami. Polewamy sosem.