Sałatka z pomidorów z zielonym groszkiem

Szymon Kubicki
25.09.2018 17:17
A A A
Sałatka z pomidorów z groszkiem

Sałatka z pomidorów z groszkiem (Małgorzata Napiórkowska-Kubicka)

Kolorowe pomidory to mieszanka trzech odmian: Black Krim, Ananas i Green Sausage. Fioletową bazylię możecie zastąpić klasyczną zieloną albo miętą lub innymi ulubionymi ziołami.

Dla 2-4 osób

Przygotowanie: 10 minut

kilka pomidorów o różnych kształtach i kolorach

pęczek fioletowej bazylii

ok. 500 g zielonego groszku (waga przed wyłuskaniem, poza sezonem może być mrożony)

kilka cebulek perłowych lub szalotka

oliwa extra virgin (tu: aromatyzowana świeżą miętą)

ser pleśniowy dobrej jakości (opcjonalnie)

 
Wyłuskujemy zielony groszek. Kroimy pomidory w cząstki o różnym kształcie (na przykład na plasterki i ósemki lub w małe kawałki). W dużej misce delikatnie
mieszamy pomidory, listki bazylii porwane na małe kawałki i posiekane cebulki wraz z oliwą. Wierzch sałatki posypujemy zielonym groszkiem. Podajemy z ulubionym
serem.

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE
Więcej dań sezonowych: