Pieczona kaczka z sosem węgierkowym

Magazyn Kuchnia
14.09.2018 11:12
A A A
Kaczka w sosie węgierkowym

Kaczka w sosie węgierkowym (Stylizacja Danuta Napierała/PNDFUTURA.pl, zdjęcia Dagna Napierała/PNDFUTURA.pl)

Miękkie soczyste mięso i słodko-pikantny śliwkowy sos. Związek doskonały!

Dla 6 osób
Przygotowanie: ok. 3 godziny

duża kaczka (2-2,5 kg)
sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
250 g śliwek węgierek
kawałek (4 cm) świeżego imbiru, obranego i posiekanego
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
szczypta pokruszonych płatków chili
2 łyżki sosu sojowego
2-3 łyżeczki galaretki lub dżemu z czerwonej porzeczki

Kaczkę nacieramy solą i pieprzem, kładziemy na blasze i pieczemy 20 minut w 220 st. Polewamy ją wytopionym tłuszczem, przykrywamy folią aluminiową. Zmniejszamy temperaturę do 150 st. i pieczemy jeszcze 2-3 godziny, aż mięso zmięknie i będzie łatwo odchodziło od kości. Śliwki (w całości) układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika na 30 minut przed końcem pieczenia kaczki. Wyjmujemy z piekarnika i kaczkę, i śliwki, kaczkę skrapiamy wytopionym tłuszczem i przekładamy na ciepły talerz, aby mięso odpoczęło. Delikatnie zlewamy z blachy tłuszcz – możemy go przechowywać w lodówce, przyda się np. do pieczenia ziemniaków. Brązowy sok, który wyciekł z kaczki, pozostawiamy na blasze. Stawiamy blachę na małym ogniu, dodajemy imbir, czosnek i chili, podgrzewamy 2-3 minuty, mieszając. Dodajemy sos sojowy, 4-5 łyżek wody oraz śliwki i gotujemy 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż śliwki całkiem zmiękną. Przecieramy sos przez sitko, by pozbyć się pestek i śliwkowych skórek oraz kawałków imbiru i czosnku. Jeśli sos nie jest wystarczająco gęsty, przekładamy go do rondla, doprowadza-my do wrzenia i podgrzewamy, mieszając, aby trochę odparował (wystarczą 2-3 minuty). Gdy uzyskamy odpowiednią konsystencję, mieszamy sos z dżemem. W razie potrzeby możemy dodać więcej dżemu lub doprawić sosem sojowym. Upieczoną i podzieloną na porcje kaczkę podajemy z sosem.

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE