Dla 2-4 osób
Przygotowanie: 30 minut

750 g mielonego półtłustego twarogu
cukier wg uznania
2 łyżki śmietany 18-proc.
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
10 średniej wielkości naleśników (można je przygotować wcześniej i zamrozić)
łyżka masła do formy
Sos: 200 ml śmietanki 30-proc.
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
łyżka cukru
cukier puder do posypania

Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. Twaróg ucieramy z cukrami i śmietaną na gładką masę, smarujemy nim naleśniki i zwijamy w rulony, przecinamy na pół. Układamy je w nasmarowanym masłem płaskim naczyniu żaroodpornym. Śmietankę krótko miksujemy razem z oboma rodzajami cukru. Sosem polewamy naleśniki i zapiekamy je 15 minut (funkcja góra-dół), na środkowej półce. Podajemy posypane cukrem pudrem.