Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 90 minut

Chlebowa zupa z pomidorów - składniki:

2 kg pomidorów malinowych i bawole serce
4 łyżki oliwy z wytłoczyn
czerwona cebula
sól
2 kromki chleba, najlepiej suchego
łyżka octu balsamicznego
szczypta cynamonu
szczypta chili
sól i czarny pieprz
Do podania:
oregano lub bazylia
pokruszony chleb

Chlebowa zupa z pomidorów - jak przygotować:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. Pomidory kroimy na pół, odrywamy szypułki. Cebulę kroimy na ćwiartki.
Wszystkie warzywa układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy oliwą, oprószamy solą i dokładnie mieszamy. Wsuwamy do gorącego piekarnika i pieczemy 60-75 minut.
Po tym czasie przekładamy do dużego garnka (razem z oliwą i sokami!), dodajemy pokruszony chleb, ocet, cynamon, chili, sól oraz czarny pieprz i zostawiamy na kilka minut. Kiedy chleb zmięknie, blendujemy ręcznym blenderem na krem.
Podajemy ze świeżym oregano, odrobiną oliwy, czarnym pieprzem i pokruszonym chlebem.