Chlebowa zupa z pomidorów

Marta Dymek
23.09.2018 16:13
A A A
Chlebowa zupa z pomidorów

Chlebowa zupa z pomidorów (jadlonomia)

Jeszcze zdążymy zrobić pyszną zupę z pomidorów malinowych!

Chlebowa zupa z pomidorów

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 90 minut

2 kg pomidorów malinowych i bawole serce
4 łyżki oliwy z wytłoczyn
czerwona cebula
sól
2 kromki chleba, najlepiej suchego
łyżka octu balsamicznego
szczypta cynamonu
szczypta chili
sól i czarny pieprz
Do podania:
oregano lub bazylia
pokruszony chleb

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. Pomidory kroimy na pół, odrywamy szypułki. Cebulę kroimy na ćwiartki.

Wszystkie warzywa układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy oliwą, oprószamy solą i dokładnie mieszamy. Wsuwamy do gorącego piekarnika i pieczemy 60-75 minut.

Po tym czasie przekładamy do dużego garnka (razem z oliwą i sokami!), dodajemy pokruszony chleb, ocet, cynamon, chili, sól oraz czarny pieprz i zostawiamy na kilka minut. Kiedy chleb zmięknie, blendujemy ręcznym blenderem na krem.

Podajemy ze świeżym oregano, odrobiną oliwy, czarnym pieprzem i pokruszonym chlebem.

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE