Tarta czekoladowa ze śliwkami

Magazyn Kuchnia
11.09.2018 09:52
A A A
Tarta czekoladowa ze śliwkami

Tarta czekoladowa ze śliwkami (Stylizacja Danuta Napierała/PNDFUTURA.pl, zdjęcia Dagna Napierała/PNDFUTURA.pl)

Proponujemy ciasto, któremu nie będziecie mogli się oprzeć...

Dla 8 osób
Przygotowanie: 65 minut

Ciasto:
200 g przesianej mąki  
2 łyżki + 1 łyżeczka cukru
2 łyżki kakao
1/4 łyżeczki soli
110 g zimnego masła
1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
białko
Nadzienie:
pomarańcza
2 łyżki masła
50 g cukru
łyżeczka posiekanych igiełek rozmarynu
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
700 g śliwek węgierek
bi-ta śmietana do podania

Na ciasto mieszamy mąkę z dwiema łyżkami cukru, kakao i solą. Dodajemy pokrojone masło, wyrabiamy kruszonkę (palcami lub w malakserze). W małej filiżance mieszamy wanilię z 3 łyżkami lodowatej wody, skrapiamy kruszonkę i wyrabiamy kruche ciasto. Jeśli jest zbyt suche, możemy dodać jeszcze łyżkę zimnej wody. Owijamy w folię do żywności i chłodzimy 30 minut w lodówce. Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie na okrągły placek o średnicy 35 cm. Przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia formę do tarty, formując podwyższony rant. Brzegi ciasta smarujemy białkiem i oprószamy łyżeczką cukru, spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 minut w 200 st.
Robimy nadzienie: pomarańczę parzymy, obieramy ze skórki – najlepiej obieraczką do warzyw, tak by uzyskać wąskie paseczki. Te z kolei drobno siekamy. W rondlu na dużym ogniu roztapiamy masło, mieszamy z cukrem, skórką pomarańczową, rozmarynem i wanilią. Dodajemy pokrojone w ósemki śliwki oraz 2 łyżki wody i gotujemy 5 minut, mieszając od czasu do czasu – śliwki powinny lekko zmięknąć. Owoce wraz z powstałym syropem rozkładamy na podpieczonym kruchym cieście i pieczemy jeszcze 35 minut. Upieczoną tartę kroimy w kliny i podajemy z bitą śmietaną – na ciepło lub w temperaturze pokojowej.

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE