Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

400 g dyni
200 g cukinii
2 dymki ze szczypiorem
3 łyżki mąki ziemniaczanej
po 1/3 łyżeczki: imbiru, kurkumy, słodkiej papryki
szczypta chili
jajko
masło klarowane do smażenia
sól

Na tarce o średnich oczkach ścieramy obraną dynię, cukinię i cebule dymki. Dosypujemy mąkę ziemniaczaną, przyprawy (oprócz soli) i jeśli chcemy, trochę szczypiorku, mieszamy. Dodajemy jajko i mieszamy.
Rozgrzewamy masło na patelni i nakładamy porcje masy warzywnej (po około 2 łyżki na placek), rozpłaszczając na patelni, i smażymy na złoty kolor. Doprawiamy solą, przewracamy na drugą stronę i rumienimy. Odkładamy na ręczniki papierowe. Placki podajemy np. z sosem jogurtowo-szczypiorkowym lub jogurtowo-czosnkowym.