Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

500 g mielonego mięsa z indyka
jajko
60 g tartej bułki
sól, pieprz
cebula
ząbek czosnku
posiekana natka
500 ml bulionu drobiowego
2 łyżki śmietany, łyżka mąki

Do mielonego mięsa dodajemy jajko i tartą bułkę, doprawiamy solą i pieprzem. Masę dokładnie mieszamy. W niewielkim garnku zagotowujemy bulion. Do gotującego się wywaru dodajemy posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i łyżkę posiekanej natki. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy niewielkie pulpety i wkładamy je do gotującego się bulionu. Gotujemy na niedużym ogniu 15-
-20 minut. Śmietanę mieszamy z mąką i zaprawiamy nią wywar, cały czas mieszając. Zagotowujemy. Na koniec dodajemy posiekaną natkę.