Kartoflanka na maśle

Anna Gaik
11.09.2018 12:52
A A A
Kartoflanka gotowa w pół godziny

Kartoflanka gotowa w pół godziny (shutterstock.com)

Szybki obiad jednogarnkowy

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

pietruszka
2-3 marchewki
4-5 ziemniaków
50 g pieczarek
70 g masła
ząbek czosnku
sól, pieprz
listek laurowy
2 ziarna ziela angielskiego, gałązki świeżego majeranku

Pietruszkę i marchewki obieramy, kroimy w plasterki lub słupki. Ziemniaki obieramy, kroimy w grubą kostkę. Pieczarki oczyszczamy, odcinamy ogonki, a kapelusze kroimy na kawałeczki. W dużym rondlu rozgrzewamy masło, przesmażamy na nim obrany i posiekany czosnek. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i podsmażamy je na złoty kolor. Dodajemy pietruszkę, marchewki oraz ziemniaki, które też przesmażamy, żeby wydobyć z nich smak i aromat. Warzywa zalewamy litrem wrzącej wody, doprawiamy solą, pieprzem, dorzucamy listek laurowy, ziele angielskie i gałązki świeżego majeranku. Zupę gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut. Podajemy z chlebem.

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE