Zupa krem pietruszkowo-gruszkowy

Magazyn KUCHNIA
10.09.2018 07:42
A A A
Zupa pietruszkowa z gruszką gotowa w pół godziny

Zupa pietruszkowa z gruszką gotowa w pół godziny (Paulina Kolondra)

Szybki jednogarnkowy obiad lub kolacja

Dla 3-4 osób
Przygotowanie: 30 minut

3 duże pietruszki
ziemniak
gruszka  konferencja
2-3 szalotki
3 łyżki oleju rzepakowego
sól, pieprz
łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
250 ml śmietanki 36-proc.
250 ml mleka 3,2-proc.
kilka gałązek kolendry

Pietruszki, ziemniak oraz gruszkę obieramy, kroimy w kostkę. Szalotki obieramy, siekamy. Warzywa wrzucamy do rondla na rozgrzany olej i podsmażamy na złoty kolor. Zalewamy 500 ml wody, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu 15-20 minut. Kiedy wszystkie składniki będą miękkie, miksujemy zupę na krem. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dodajemy śmietankę, mleko i posiekaną kolendrę, ponownie zagotowujemy. Jeśli zupa jest za gęsta, dolewamy jeszcze trochę wody. Podajemy z pszennym pieczywem.

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE