Grecka pasta z bakłażana

Na słoik; przygotowanie: 40 minut
3 bakłażany
papryka czerwona
4 łyżki oliwy
3-4 łyżeczki soku z cytryny
sól i pieprz
garstka natki

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. Bakłażany i paprykę opiekamy nad kuchenką gazową 10 minut, aż zrobią się mocno przypalone. Przekładamy je na blachę i pieczemy 15 minut – papryka i bakłażan mają być mocno przypalone, czarne.W małej szklance mieszamy oliwę z sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Pietruszkę siekamy.Opalone warzywa wyjmujemy z piekarnika, paprykę szczelnie przykrywamy pokrywką garnka. W tym czasie bakłażany rozkrajamy i wyjmujemy łyżką miąższ na sitko. Odciskamy i przekładamy go na deskę.Paprykę wyjmujemy spod pokrywki i obieramy. Kładziemy obok bakłażanów na desce i dokładnie siekamy na małe kawałki (nie blendujemy, bo staną się wodniste i dużo mniej smaczne). Przekładamy do miski, dorzucamy posiekaną natkę, dodajemy oliwę z cytryną i wszystko łączymy. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku większą ilością soli lub cytryny. Pastę podajemy na chlebie albo jako dodatek do obiadu – świetnie smakuje z fasolką szparagową, kalafiorem oraz młodymi ziemniakami.

Chłodnik chrzanowy

.. Marta Dymek

Dla 2 osób; przygotowanie: 20 minut; oczekiwanie: 30 minut

5 pomidorów malinowych
2 papryki igołomskie
1/2 cebuli
kromka chleba, może być stary
4-5 łyżeczek chrzanu
łyżeczka soli
1/2 ząbka czosnku
2 i 1/2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
1/4-1/2 łyżeczki cukru trzcinowego lub innego słodzika
3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno lub innego, podobnego
sól i czarny pieprz
Do podania:
olej rzepakowy, ogórek lub rzodkiewka, koperek, szczypiorek, chrzan

Wszystkie składniki (poza octem, cukrem i olejem) kroimy na małe kawałki i wkładamy do dużej miski. Mieszamy i odkładamy do lodówki przynajmniej na 30 minut, a można też na całą noc.Po upływie tego czasu dokładnie odciskamy sok (nie wylewamy). Dodajemy ocet, szczyptę cukru i blendujemy na gładki krem. Stopniowo dolewamy odlany sok i wciąż blendujemy. Następnie stopniowo wlewamy oliwę i wciąż blendujemy. Próbujemy i doprawiamy do smaku.Rzodkiewki lub ogórki kroimy
w kostkę, koperek i szczypiorek siekamy. Do miseczek wlewamy chłodnik, a wierzch polewamy odrobiną oleju, posypujemy pokrojonymi warzywami i ziołami oraz odrobiną chrzanu.