Do czego wykorzystać nać i liście:

– posiekane roztrzepujemy z masą jajeczną na omlet i smażymy;

– miksujemy z warzywnymi koktajlami (natka fenkułu pasuje też do owocowych, np. brzoskwiniowego);

– siekamy i posypujemy zapiekanki, wytrawne tarty, sałatki, ziemniaczane purée, mięsne sosy.

Natka - nie wyrzucamy!Natka - nie wyrzucamy! Shutterstock

Racuchy ryżowe z natką marchewki

200 g płatków ryżowych błyskawicznych
350 ml mleka
natka z pęczka marchewki
2 jajka
cebula
łyżeczka kurkumy
sól, pieprz
olej do smażenia

Płatki ryżowe wsypujemy do wrzącego mleka, gotujemy 2 minuty. Studzimy. Natkę myjemy, siekamy. Dodajemy do masy ryżowej, wbijamy jajka, dodajemy posiekaną cebulę i kurkumę, mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Olej rozgrzewamy na patelni, smażymy racuchy z obydwu stron. Podajemy je np. z salsą verde z natki marchewki: natkę z pęczka marchewek siekamy, miksujemy z 50 g pokrojonych pekanów lub orzechów włoskich, 120 ml soku z marynowanych ogórków lub innych warzyw i 60 ml oleju słonecznikowego.

Natka marchewkiNatka marchewki Shutterstock

Placki z różyczek i liści kalafiora

Różyczki gotujemy, rozdrabniamy widelcem. Liście tuż przy głąbie siekamy. Mieszamy z kalafiorem, dodajemy podsmażoną na oleju posiekaną cebulę, jajko, szczyptę kurkumy, posiekany koperek, mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Formujemy placki i smażymy na oleju. Podajemy ze śmietaną (w ten sam sposób możemy przygotować placki brokułowe).

Placki z różyczek i liści kalafioraPlacki z różyczek i liści kalafiora Shutterstock

Chłodnik z natki rzodkiewki

Duży ziemniak obieramy, kroimy w kostkę. 2 łodygi selera naciowego kroimy. Natkę z pęczka rzodkiewki myjemy. Warzywa i natkę zalewamy 500 ml wody, gotujemy 15 minut. Studzimy, miksujemy. Wlewamy 200 ml mleka kokosowego, dodajemy 2 posiekane gałązki mięty, sól i pieprz do smaku, mieszamy. Chłodzimy.

Chłodnik z natki rzodkiewkiChłodnik z natki rzodkiewki Shutterstock

Sos z natki kopru włoskiego

Nać z 2 bulw fenkułu kroimy i smażymy na oleju 5-10 minut. Wlewamy po 500 l mleka i bulionu warzywnego (lub rybnego), gotujemy 15 minut. Miksujemy, przecieramy przez sito o drobnych oczkach. Dodajemy 2 gwiazdki anyżu i skórkę z cytryny, odstawiamy na 30 minut. Przyprawiamy solą i białym pieprzem. Podajemy do ryb.

Pesto do makaronu

Natkę z pęczka rzodkiewek miksujemy z ząbkiem czosnku, łyżką orzechów (piniowych, laskowych, nerkowców), łyżką startego parmezanu, 2 łyżkami oliwy, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy np. z makaronem.

Pesto z makaronemPesto z makaronem Shutterstock