Granola na lato

Marta Dymek
30.07.2018 12:08
A A A
Letnia granola

Letnia granola (Marta Dymek)

O tej porze roku jej skład jest inny niż zimą, bo jemy ją ze świeżymi owocami, które nie lubią nadmiaru wyrazistych przypraw i innych dodatków.

Granola, Granola,  Marta Dymek

Granola,Granola, Marta Dymek

Granola,Granola, Marta Dymek

Granola,Granola, Marta Dymek

Granola kokosowa
Na duży słoik
Przygotowanie: 40 minut
200 g płatków owsianych
100 g nasion słonecznika
50 g wiórków kokosowych
20 g orzechów
20 g migdałów
1-2 łyżki syropu klonowego, z agawy
lub innego ulubionego słodzidła
łyżka oleju kokosowego, z pestek
winogron lub ryżowego
spora szczypta soli
30 g płatków kokosowych

1
Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. Orzechy i migdały siekamy. Wszystkie sypkie składniki (z wyjątkiem płatków kokosowych) wsypujemy do dużej miski.

2
W małej szklance mieszamy syrop klonowy z olejem i solą. Kiedy płyn będzie gładki, wlewamy do suchych składników w misce i dokładnie mieszamy. Wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 15-18 minut, mieszając co kilka minut. Zwłaszcza uważnie należy mieszać granolę w ostatnich minutach pieczenia.

3
Kiedy granola będzie rumiana, wysypujemy na jej wierzch płatki kokosowe i pieczemy minutę. Mieszamy i pieczemy ostatnią minutę lub dwie do momentu, aż cała granola będzie złota. Wyjmujemy na blat, a gdy wystygnie, przesypujemy do słoika.


Granola oszczędna
Na duży słoik
Przygotowanie: 40 minut
200 g płatków owsianych
200 g nasion słonecznika
60 g nasion dyni
łyżka syropu klonowego, syropu z agawy lub innego ulubionego słodzidła
łyżka oleju kokosowego,
z pestek winogron lub ryżowego
1/4 łyżeczki imbiru
spora szczypta soli

1
Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. Wszystkie sypkie składniki wsypujemy do dużej miski.

2
W małej szklance mieszamy syrop klonowy z olejem i solą. Kiedy płyn będzie gładki, wlewamy go do suchych składników w misce i dokładnie mieszamy. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 15-18 minut, mieszając co jakiś czas. Zwłaszcza podczas ostatnich minut pieczenia należy mieszać często i uważnie.

3
Kiedy granola będzie rumiana, wyjmujemy ją na blat, a gdy wystygnie, przesypujemy do słoika. Dobrze smakuje ze wszystkimi letnimi owocami, zwłaszcza z zimnym migdałowym mlekiem i jagodami.

Granola gotowaGranola gotowa Marta Dymek


RADY
Jak podawać granolę? Klasycznie z kokosowym jogurtem i truskawkami, z chłodnym migdałowym mlekiem i jagodami, z miską jeżyn i kleksem kokosowego mleka, z pieczonymi malinami i wreszcie na gałce lodów.

Dlaczego granole na lato są inne od tych na zimę? Przede wszystkim zjadamy je z innymi składnikami – chłodne mleko roślinne, zimne jogurty roślinne, a czasem po prostu miska świeżych owoców. Dlatego dobrze jest robić je trochę inaczej, czyli o wiele mniej słodzone oraz bez suszonych owoców, które niepotrzebnie odciągają uwagę od tych świeżych.

Nie trzeba dodawać zbyt dużo orzechów – nie potrzebujemy w końcu tyle energii, co zimą, a w dodatku orzechy mogłyby zdominować smak słodkich, letnich owoców.

Oszczędną wersję granoli dobrze jest polać zimnym, migdałowym mlekiem oraz posypać np. jagodami.

Granola kokosowa dobrze smakuje ze wszystkimi letnimi owocami, zwłaszcza z truskawkami, i kokosowym jogurtem.

Granole przygotowane na letnie tygodnie warto oszczędnie doprawiać. Duża ilość cynamonu, goździków albo przyprawy do piernika jest dobra zimą, kiedy granole jada się ze śliwkami i jabłkami. Latem można postawić na małe ilości wanilii, imbiru lub kardamonu – te dodatki dobrze podkręcają smak truskawek, jagód, malin i jeżyn.

Spora szczypta soli to obowiązkowy dodatek każdej dobrej granoli, dlatego tak podkreślam obecność tego składnika. Sól wzmaga odczucie słodyczy i sprawia, że granola smakuje dużo lepiej niż bez niej.

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE