Obierki z ziemniaków traktujemy zwykle jako odpadki. Tymczasem można je wykorzystać na wiele pysznych sposobów.

Chipsy z obierków

Ziemniaki dokładnie szorujemy, suszymy. Obieramy - ważne, by łupiny były jednakowej grubości. Obierki z ziemniaków kroimy na kawałki. Polewamy oliwą (np. aromatyzowaną szczypiorkiem), posypujemy solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami (np. słodką wędzoną papryką). Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 6-8 minut w 180 st. Obierki można również usmażyć na oleju lub we frytkownicy podobnie jak frytki.

Chipsy z ziemniaczanych obierkówChipsy z ziemniaczanych obierków Fot. Shutterstock

Obierki z ziemniaków panierowane

Jajko roztrzepujemy ze szczyptą soli i pieprzu (i ew. ulubionych ziół). Wkładamy obierki z ziemniaków, obtaczamy. Przekładamy do bułki tartej, obtaczamy. Wrzucamy do gorącego oleju i smażymy.

Obierki zapiekane

Formę smarujemy masłem, wkładamy warstwę obierek z ziemniaków. Polewamy kwaśną śmietaną i posypujemy startym serem. Ponownie układamy warstwę obierek, posypujemy solą i pieprzem. Zapiekamy 20 minut w 200 st.

Obierki w tempurze

Jajko roztrzepujemy z 80 g mąki pszennej, 20 g mąki kukurydzianej i 200 ml gazowanej wody. W cieście zanurzamy obierki z ziemniaków, wkładamy do rozgrzanego oleju i smażymy.

Bulion z obierków

Ziemniaczane obierki mieszamy z obierkami marchewki, końcówkami cukinii i liśćmi pora, obierkami cebuli, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu) i gotujemy 1 i 1/2 godziny. Studzimy, dzielimy na porcje po 200 ml i zamrażamy. Bulion wykorzystujemy do zup. Jeśli go zredukujemy, gotując dłużej, także do sosów.

Obierkowe łódeczki ze śmietaną

  • 10 ekologicznych ziemniaków
  • 2-3 pomidory (mogą być suszone z oleju)
  • cebula
  • kilka gałązek natki
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • olej do smażenia
  • oliwa i ocet balsamiczny

Ziemniaki dokładnie szorujemy, suszymy. Każdy owijamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na 50-60 minut. Studzimy. Kroimy na pół. Wydrążamy ziemniaczany miąższ (robimy z niego np. racuchy ziemniaczane, purée). Skórki wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Osączamy z tłuszczu na papierze kuchennym. Łódeczki napełniamy posiekanymi pomidorami, pokrojoną w piórka cebulą, posiekaną natką i kwaśną śmietaną. Skrapiamy oliwą wymieszaną z octem balsamicznym.

Rada: Ziemniaczane obierki tuż po usmażeniu możemy faszerować także startym żółtym serem i posiekaną papryczką chili. Podajemy na gorąco.

Jak jeszcze wykorzystać obierki z ziemniaków?

- jako zamiennik dla tartej bułki - podsuszone szatkujemy lub siekamy

- jako chrupiący dodatek do warzywnych kremów i sałatek: łupiny wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy, posypujemy solą

- jako nadzienie do tarty: obierki z ziemniaków drobno kroimy, mieszamy z jajkami, śmietaną, przyprawiamy, wylewamy na kruche ciasto i pieczemy.

Czytaj również:

Młoda kapusta, ziemniaki i truskawki, czyli pierwsze oznaki wiosny w kuchni Polana