Sałatka z rzepy arbuzowej i buraka chioggia

Rzepa oraz brukiew nie cieszą się w naszym kraju szczególną popularnością. A szkoda, są to bowiem warzywa nie tylko bardzo smaczne, ale też mające wszechstronne zastosowanie. Szczególnie interesująca jest piękna rzepa arbuzowa. Wystarczy tylko rzucić na nią okiem i już wiadomo, skąd wzięła się nazwa. Czasem warto poszukać również rzadziej spotykanych odmian buraka, jak np. prążkowana chioggia. Cienko pokrojony burak, podobnie jak kolorowa rzepa doskonale nadają się do jedzenia na surowo. I właśnie w takiej formie bulwy te pojawiają się w mojej sałatce. Nieco odświętnego charakteru nadają całości gorzkie pomarańcze. Używam moich ulubionych czerwonych pomarańczy sycylijskich, ale w razie potrzeby możesz oczywiście sięgnąć także po zwykłe. Jeżeli nie masz kuchennego palnika gazowego do flambirowania, po prostu pomiń etap przypalania plastrów pomarańczy.

Składniki:

(dla 4 osób, przygotowanie: 30 minut

  • 100 g białej komosy ryżowej (quinoa)
  • oliwa extra vergine
  • sól
  • pieprz
  • spora garść listków mięty
  • 2 małe rzepy arbuzowe
  • 2 małe buraki chioggia
  • 1/2 granatu
  • 2 sycylijskie czerwone pomarańcze
  • 1-2 łyżeczki cukru kokosowego

Składniki:

  1. Gotujemy komosę w proporcji jedna część komosy na dwie części wody. Odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Do ostudzonej komosy wlewamy trochę oliwy, dodajemy sól, pieprz i listki mięty. Mieszamy.
  3. Szorujemy rzepę, a następnie (bez obierania) za pomocą mandoliny kroimy ją w cienkie plasterki.
  4. Obieramy buraki ze skórki i kroimy na mandolinie w cienkie plasterki.
  5. Wyłuskujemy pestki z połówki owocu granatu.
  6. Ostrym nożem okrajamy pomarańcze ze skórki, a następnie kroimy owoce na plastry.
  7. Układamy plastry na roboczym talerzu, oprószamy cukrem i karmelizujemy za pomocą palnika do flambirowania.
  8. Na talerzach układamy po kilka plastrów pomarańczy. Dodajemy komosę, plasterki rzepy i buraka.
  9. Sałatkę posypujemy pestkami granatu i skrapiamy oliwą.

Zapiekanka z brukwi i rzepy

Zapiekanka z brukwi i rzepyZapiekanka z brukwi i rzepy fot. Małgorzata Joanna Napiórkowska-Kubicka

Brukiew stanowi wspaniały materiał na zupę, pieczone frytki albo na przykład na doskonałą zapiekankę we francuskim stylu. To nieco zmodyfikowany przepis na słynną gratin dauphinois, w mojej wersji z bogatszym dodatkiem ziół, a przede wszystkim z brukwią i rzepą, które zastępują tu tradycyjny składnik gratin, czyli ziemniaki. Możesz poprzestać na samej brukwi albo rzepę arbuzową zastąpić zwykłą. Każda sprawdzi się bardzo dobrze. Dojrzały szwajcarski ser gruyere o wyrazistym smaku i intensywnym aromacie to najlepszy wybór do zapiekanki. W razie potrzeby gruyere zastąp cheddarem lub innym twardym serem dobrej jakości, który ładnie się topi.

Składniki:

(dla 6 osób, przygotowanie: 90 minut)

  • ok. 700 g brukwi
  • 4-5 małych rzep arbuzowych
  • trochę masła do natłuszczenia formy  
  • sól
  • pieprz
  • kilka gałązek tymianku
  • 2-3 gałązki rozmarynu
  • kilka gałązek cząbru
  • ok. 120 g gruyere'a
  • ok. 200 g śmietany 18-proc.lub tłustszej
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

  1. Obieramy brukiew ze skóry i za pomocą mandoliny kroimy w cienkie plasterki.
  2. Szorujemy rzepy, a następnie (bez obierania) za pomocą mandoliny kroimy je w cienkie plasterki.
  3. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.
  4. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem.
  5. Układamy naprzemiennie warstwy brukwi i rzepy. Plasterki powinny nieco na siebie zachodzić. Warzywa układamy, aż zużyjemy wszystkie plasterki.
  6. Co dwie warstwy oprószamy warzywa solą, pieprzem, listkami tymianku oraz posiekanymi listkami rozmarynu i cząbru.
  7. Ścieramy ser na tarce i mieszamy go ze śmietaną. Dodajemy resztę ziół, sporo pieprzu oraz trochę gałki muszkatołowej.
  8. Tak przygotowaną masę z sera i śmietany wykładamy na wierzch zapiekanki.
  9. Przykrywamy naczynie folią lub pokrywką i wstawiamy do piekarnika na 55-60 minut. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy warzywa jeszcze ok. 10 minut tak, by wierzch ładnie się zrumienił.

Zapiekanka ziemniaczana