Prosty pomysł na pyszną i zdrową przekąskę - chipsy z buraków domowej roboty! [PRZEPIS]

paz
10.11.2017 20:15
A A A
Chipsy z buraków

Chipsy z buraków (Fot. iStock)

Nie przepadasz za gotowymi chipsami? A może nie chcesz sięgać po niezdrowe przekąski, a masz ochotę na coś do chrupania? Wypróbuj przepis na chipsy z buraków!

Burak to jedno ze zdrowszych warzyw. Jego korzystne dla zdrowia właściwości cenili już starożytni Babilończycy, Grecy i Rzymianie.

Dziś wiemy, skąd bierze się jego pozytywny wpływ na nasze zdrowie. To przede wszystkim zasługa kwasu foliowego, który m.in. pomaga w regulacji poziomu cholesterolu, żelaza, które zapobiega anemii oraz barwników (betaniny) o właściwości przeciwutleniających.

Buraki w kuchni sprawdzą się na wiele sposobów. Można z nich zrobić nie tylko pyszne zasmażane buraczki, ale również zupę czy koktajl, burgery, dodać do sałatki, a nawet przygotować ciasto. My polecamy świetny zamiennik dla niezdrowych chipsów, ze sklepu - chipsy buraczane.

Chipsy z buraków - przepis

Składniki:

  • 3-4 nieduże buraki
  • oliwa
  • sól morska
  • opcjonalnie inne przyprawy, np.: pieprz, rozmaryn, nieco octu balsamicznego

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni Celsjusza. Włącz górną i dolną grzałkę oraz termoobieg. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia albo posmaruj niewielką ilością oliwy.
  2. Buraki umyj, osusz i obierz. Następnie pokrój je na cienkie plasterki, na przykład za pomocą mandoliny. Im cieńsze, tym szybciej się upieką (ale też łatwiej przypalają).
  3. Pokrojone buraczki skrop oliwą i posyp przyprawami.
  4. Plasterki buraków ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej oliwą. Piecz przez około 10-15 minut - w zależności od grubości plasterków. Następnie przewróć plasterki na drugą stronę i piecz przez kolejne 10-15 minut.

Rady:

  • Chipsy z buraków najlepiej jeść od razu po przygotowaniu. Jeśli tego nie zrobimy szybko stracą swoją chrupkość.
  • Chipsy można serwować z ulubionym sosem (na przykład z jogurtu i koziego serka) albo jako dodatek do dań, na przykład zup.
  • Jeśli nie zjemy ich od razu, można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, wyłożonym ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar wilgoci z przekąski.

Zobacz również inne nasze przepisy na dania z burakami:

Bardzo zdrowe, dietetyczne i ekologiczne chipsy z warzyw

Zobacz także
  • Gratin z buraczków z chrzanem Buraki na słodko i słono - skuś się choć raz
  • Galette cynamonowe z dynią, gruszką i świeżym tymiankiem 21 dań i deserów, które trzeba przygotować tej jesieni
  • Buraczana tarta Tatin Burak - nie tylko w barszczu
Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE