Obok sernika to jedno z ulubionych ciast Polaków. I nic dziwnego, przecież jabłek rośnie w naszym kraju sporo, więc jakoś trzeba je zagospodarować. Czemu by nie w złocistym cieście, które tak wspaniale smakuje na ciepło?

Na pewno we własnym domu jedliście pyszną szarlotkę. Być może lubicie ją na cieście kruchym. Tym razem przedstawiam wam przepis na puszyste ciasto z dodatkiem proszku do pieczenia i wyjątkowo smaczną masę z jabłek i konfitury z płatków róży.

Gdy tylko nieco ostygnie, oprószcie ją lekko cukrem pudrem i podawajcie z ulubioną herbatą.

Przepis na szarlotkę z antonówkami i dziką różą

Na foremkę 24/34 cm

Ciasto:

  • 325 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g cukru pudru
  • 250 g masła
  • 5 żółtek

Masa:

  • 2 kg antonówek
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki masła
  • 100 g konfitury z płatków róży

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i posiekane masło mieszamy na kruszonkę, dodajemy żółtka i wyrabiamy na gładkie ciasto. Dzielimy na 2 części w proporcji 1/3 i 2/3, formujemy lekko spłaszczone kule, szczelnie je owijamy folią spożywczą. Ciasto odkładamy do lodówki na 60 minut, by odpoczęło.
  2. Antonówki obieramy ze skóry, kroimy w cienkie półplasterki, obsypujemy cukrem. Na patelni roztapiamy masło do uzyskania lekko brązowej pianki (masło nabiera pięknego orzechowego aromatu), wsypujemy antonówki, prażymy na dużym ogniu kilka minut, odstawiamy do ostygnięcia. Na wyłożoną pergaminem foremkę ścieramy równomiernie większą część ciasta, lekko przyklepujemy ręką, oblepiamy boki, zapiekamy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
  3. Na zapieczone ciasto nakładamy uprażoną antonówkę, smarujemy konfiturą z dzikiej róży. Na wierzch ścieramy resztę ciasta, równomiernie przykrywając jabłka. Pieczemy 40 minut w 180 st. Szarlotkę odstawiamy do ostygnięcia.

Rady:

  • Do ciasta kruchego najlepiej używać cukru pudru lub drobnego (cukier kryształ w czasie pieczenia karmelizuje się, tworząc brązowe plamki na cieście).   
  • Ciasto nie będzie się kurczyć na ściankach podczas pieczenia, jeśli odpocznie co najmniej 30 minut w lodówce.
  • Antonówki są bardzo soczyste prażymy je, aby zredukować ilość soku w masie jabłkowej.
  • Do szarlotki pasuje nie tylko konfitura z płatków róży, ale również żurawina ze słoiczka lub wiśnie (poza sezonem użyj mrożonych - przed użyciem do ciasta rozmróź je.

Szarlotkę możesz zrobić w jeszcze prostszym wydaniu. Wypróbuj przepis na szarlotkę sypaną od Haps.

Szarlotka sypana