Nalewka wiśniowa krok po kroku - przepis i porady

Łukasz Żuchowski
09.08.2017 11:08
A A A
Nalewka wiśniowa

Nalewka wiśniowa (fot. Paweł Kiszkel/AG)

Najpyszniejsza nalewka wiśniowa wychodzi z owoców ze starych wiśniowych drzew. Ich owoce są ciemne i małe, ale za to mają bardziej zdecydowany smak. Przy tworzeniu przepisu posiłkowałem się pozycją "Uniwersalna Książka Kucharska" Maria Ochonowicz-Monatowa, wydanie z 1910 r.

Nalewka wiśniowa - przepis

Składniki:

  • 1 kg wiśni (wydrylowanych, zdrowych)
  • 500 ml spirytusu (95-proc.)
  • 200 ml wody
  • 500 g cukru

Sposób przygotowania:

  1. Umyte i wydrylowane wiśnie przekładamy do czystego słoja, zalewamy 70-proc. alkoholem uzyskanym ze zmieszania spirytusu z wodą. Szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce na góra 4-6 tygodni.
  2. Po tym czasie zlewamy ze słoja do butelki czystą nalewkę, tzw. nalew, a wiśnie zasypujemy cukrem. Słój z wiśniami szczelnie zamykamy, energicznie potrząsamy, odstawiamy na 2 tygodnie. W tym czasie cukier się rozpuści i wyciągnie z owoców najpyszniejszy likier.
  3. Powstały likier odsączamy ostrożnie od wiśni, mieszamy z pierwszą nalewką, przelewamy do butelki, korkujemy odstawiamy w ciemne miejsce na co najmniej 8 miesięcy.

Rady:

  • Czysty spirytus zaparzy owoce, wiśnie nie wydadzą swojego smaku i aromatu.
  • Nalewka wiśniowa im dłużej się wystoi, tym będzie smaczniejsza.
  • Główny warunkiem dobroci nalewki jest dobroć spirytusu i odpowiednie wystanie się smakowej wódeczki.
  • Spirytus musi być najwyższej jakości, tzw. samogon pachnie „fuzlem”. Należy go najpierw przefiltrować dobrze wypalonym węglem z twardego drewna oczyszczonym z popiołu.
  • Wiśnie drylujemy drylownicą lub przy pomocy słomki, zostawiając kilkanaście z pestkami. Zawarta w nich amigdalina doda charakteru i podniesie smak nalewki.
  • Zakonserwowane alkoholem pijane wiśnie przekładamy do słoiczków. Świetnie sprawdzają się w zimowej herbatce, deserach, koktajlach.

Domowa nalewka wiśniowa - Haps #18+

Sezon na przetwory czas zacząć! Czy uda nam się cię oszukać?

1.Z przetartych owoców zrobimy marmoladę.

  • Prawda
  • Fałsz
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Zobacz także
  • Tort wiśniowy 7 ciast z wiśniami do upieczenia w tym tygodniu
  • Pajda chleba z wiśniami Wiśnie na słodko i wytrawnie. Lato w kuchni
  • Nalewka pigwowa, korzenna 11 domowych nalewek
Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX