Kwiaty cukinii w kuchni - w sałatce i zapiekance

Szymon Kubicki
10.08.2017 11:25
A A A
Mozzarella z pomidorami i kwiatami cukinii

Mozzarella z pomidorami i kwiatami cukinii (fot. Małgorzata Joanna Napiórkowska-Kubicka)

Potrawy połowy lata nie tylko mają złożony smak, co zawdzięczają dojrzałym w słońcu warzywom. Cieszą też oczy nasyconymi kolorami. Tak jak propozycje Szymona z kwitnącą panią cukinią.

Mozzarella z pomidorami i kwiatami cukinii

Kwiaty cukinii to dla mnie symbol lata. Są nie tylko piękne, ale znajdują również bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Można je piec, dusić, grillować, smażyć i gotować, a przede wszystkim jeść na surowo – w tej wersji dodadzą szyku każdej sałatce. Zawsze sięgam po kwiaty żeńskie, czyli dodatkowo „wyposażone” w małą cukinkę, która w zależności od odmiany może mieć zarówno różny kolor (zielona lub żółta), jak i kształt (podłużny albo okrągły). Kiedy używam surowych kwiatów, lubię wcześniej krótko je zamarynować – w tym celu wystarczy wymieszać je z sokiem z cytryny i odstawić na kilka minut. Dzięki temu kwiaty miękną i nabierają orzeźwiającego smaku, który świetnie komponuje się z prostymi składnikami prezentowanej w przepisie sałatki – rzodkiewką i pomidorkami koktajlowymi. Zamiast mozzarelli di bufala możesz użyć zwykłej mozzarelli dobrej jakości. Możesz sięgnąć także po wspaniale kremową i najdelikatniejszą w smaku burratę di bufala. Weganie z kolei ser mogą po prostu pominąć, warzywa obronią się same.

Składniki:

  • 125 g mozzarelli di bufala
  • 4 kwiaty cukinii (żeńskie, najlepiej z okrągłą cukinką)
  • ok. 400 g pomidorków koktajlowych (najlepiej kolorowych)
  • 5 rzodkiewek
  • mała garść listków kolendry
  • pół cytryny
  • oliwa extra vergine
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Odcinamy cukinki od kwiatów. Odcinamy dolne części kwiatów i usuwamy pręciki (są gorzkie). Delikatnie płuczemy kwiaty i dokładnie osuszamy je na papierowym ręczniku.
  2. Rwiemy kwiaty na małe części i przekładamy do miski. Wlewamy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy.
  3. Cukinki z kwiatów cukinii i rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki. Najlepiej użyć do tego celu mandoliny.
  4. Pokrojone rzodkiewki i cukinki przekładamy do miski. Dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz kwiaty cukinii wraz z sokiem z cytryny, w którym się marynowały.
  5. Na dużym talerzu układamy rozerwaną na pół mozzarellę. Do warzyw dodajemy listki kolendry, oliwę, sporo pieprzu i sól. Mieszamy delikatnie palcami i od razu przekładamy sałatkę na talerz z mozzarellą.
  6. Skrapiamy niewielką ilością oliwy i oprószamy pieprzem.

Świeże kwiaty lubię skropić sokiem cytryny – stają się miękkie i zyskują orzeźwiający smak.

Zapiekana frittata z kwiatami cukinii

Zapiekana frittata z kwiatami cukiniiZapiekana frittata z kwiatami cukinii fot. Małgorzata Joanna Napiórkowska-Kubicka

Ta jajeczna zapiekanka przypomina frittatę, choć w całości przyrządzana jest w piekarniku. Używam do niej jaj gęsich* (często można trafić na sztuki z podwójnym żółtkiem), które dzięki wyższej zawartości tłuszczu i charakterystycznej oleistości są wręcz stworzone do wypieków. Przygotowana z nich zapiekanka po przekrojeniu wygląda jak delikatna terrina - to efekt, który trudno osiągnąć w zapiekance z kurzych jaj. Nie znaczy to oczywiście, że nie można użyć tu jaj kurzych (trzy jaja gęsie odpowiadają 6-7 jajkom kurzym), taka frittata po prostu będzie mieć nieco inną konsystencję. Nie żałuj przypraw (zwłaszcza pieprzu) i świeżych ziół. Podobne danie możesz przyrządzić też np. z dodatkiem zielonych szparagów lub bobu.

* Jaja gęsie mogą zastąpić jaja kurze w diecie osób na nie uczulonych.

Składniki:

  • 3 jaja gęsie (albo 6-7 kurzych)
  • sporo świeżego tymianku i oregano
  • pieprz
  • sól
  • 6 kwiatów cukinii (żeńskie, najlepiej z okrągłą cukinką)
  • trochę oleju kokosowego nierafinowanego do natłuszczenia foremek

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
  2. W misce roztrzepujemy jaja. Dodajemy zioła i przyprawy. Mieszamy.
  3. Opłukane i osuszone kwiaty cukinii wraz z cukinką kroimy wzdłuż na pół. Z każdego kwiatu usuwamy pręcik (jest gorzki).
  4. Natłuszczamy dwa naczynia do zapiekania i przelewamy do nich masę jajeczną. Zanurzamy w nich połówki kwiatów cukinii (po 6 połówek na porcję).
  5. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut.

Ta frittata lubi przyprawy! Dodajcie więc dużo pieprzu oraz świeżych ziół.

Zobacz także
  • Młode ziemniaki pieczone w occie balsamicznym Ziemniaki po prostu. Łatwe przepisy, a jaki efekt!
  • Socca z brukselką i salsą z oliwek i pomidorów I love brukselka - wegańskie przysmaki dla fanów małych kapustek
  • Zawijańce truskawkowe Słodki lipiec bez grama białego cukru
Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX