Kwiaty cukinii w kuchni - w sałatce i zapiekance

Szymon Kubicki
10.08.2017 11:25
A A A
Mozzarella z pomidorami i kwiatami cukinii

Mozzarella z pomidorami i kwiatami cukinii (fot. Małgorzata Joanna Napiórkowska-Kubicka)

Potrawy połowy lata nie tylko mają złożony smak, co zawdzięczają dojrzałym w słońcu warzywom. Cieszą też oczy nasyconymi kolorami. Tak jak propozycje Szymona z kwitnącą panią cukinią.

Mozzarella z pomidorami i kwiatami cukinii

Kwiaty cukinii to dla mnie symbol lata. Są nie tylko piękne, ale znajdują również bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Można je piec, dusić, grillować, smażyć i gotować, a przede wszystkim jeść na surowo – w tej wersji dodadzą szyku każdej sałatce. Zawsze sięgam po kwiaty żeńskie, czyli dodatkowo „wyposażone” w małą cukinkę, która w zależności od odmiany może mieć zarówno różny kolor (zielona lub żółta), jak i kształt (podłużny albo okrągły). Kiedy używam surowych kwiatów, lubię wcześniej krótko je zamarynować – w tym celu wystarczy wymieszać je z sokiem z cytryny i odstawić na kilka minut. Dzięki temu kwiaty miękną i nabierają orzeźwiającego smaku, który świetnie komponuje się z prostymi składnikami prezentowanej w przepisie sałatki – rzodkiewką i pomidorkami koktajlowymi. Zamiast mozzarelli di bufala możesz użyć zwykłej mozzarelli dobrej jakości. Możesz sięgnąć także po wspaniale kremową i najdelikatniejszą w smaku burratę di bufala. Weganie z kolei ser mogą po prostu pominąć, warzywa obronią się same.

Składniki:

  • 125 g mozzarelli di bufala
  • 4 kwiaty cukinii (żeńskie, najlepiej z okrągłą cukinką)
  • ok. 400 g pomidorków koktajlowych (najlepiej kolorowych)
  • 5 rzodkiewek
  • mała garść listków kolendry
  • pół cytryny
  • oliwa extra vergine
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Odcinamy cukinki od kwiatów. Odcinamy dolne części kwiatów i usuwamy pręciki (są gorzkie). Delikatnie płuczemy kwiaty i dokładnie osuszamy je na papierowym ręczniku.
  2. Rwiemy kwiaty na małe części i przekładamy do miski. Wlewamy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy.
  3. Cukinki z kwiatów cukinii i rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki. Najlepiej użyć do tego celu mandoliny.
  4. Pokrojone rzodkiewki i cukinki przekładamy do miski. Dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz kwiaty cukinii wraz z sokiem z cytryny, w którym się marynowały.
  5. Na dużym talerzu układamy rozerwaną na pół mozzarellę. Do warzyw dodajemy listki kolendry, oliwę, sporo pieprzu i sól. Mieszamy delikatnie palcami i od razu przekładamy sałatkę na talerz z mozzarellą.
  6. Skrapiamy niewielką ilością oliwy i oprószamy pieprzem.

Świeże kwiaty lubię skropić sokiem cytryny – stają się miękkie i zyskują orzeźwiający smak.

Zapiekana frittata z kwiatami cukinii

Zapiekana frittata z kwiatami cukiniiZapiekana frittata z kwiatami cukinii fot. Małgorzata Joanna Napiórkowska-Kubicka

Ta jajeczna zapiekanka przypomina frittatę, choć w całości przyrządzana jest w piekarniku. Używam do niej jaj gęsich* (często można trafić na sztuki z podwójnym żółtkiem), które dzięki wyższej zawartości tłuszczu i charakterystycznej oleistości są wręcz stworzone do wypieków. Przygotowana z nich zapiekanka po przekrojeniu wygląda jak delikatna terrina - to efekt, który trudno osiągnąć w zapiekance z kurzych jaj. Nie znaczy to oczywiście, że nie można użyć tu jaj kurzych (trzy jaja gęsie odpowiadają 6-7 jajkom kurzym), taka frittata po prostu będzie mieć nieco inną konsystencję. Nie żałuj przypraw (zwłaszcza pieprzu) i świeżych ziół. Podobne danie możesz przyrządzić też np. z dodatkiem zielonych szparagów lub bobu.

* Jaja gęsie mogą zastąpić jaja kurze w diecie osób na nie uczulonych.

Składniki:

  • 3 jaja gęsie (albo 6-7 kurzych)
  • sporo świeżego tymianku i oregano
  • pieprz
  • sól
  • 6 kwiatów cukinii (żeńskie, najlepiej z okrągłą cukinką)
  • trochę oleju kokosowego nierafinowanego do natłuszczenia foremek

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
  2. W misce roztrzepujemy jaja. Dodajemy zioła i przyprawy. Mieszamy.
  3. Opłukane i osuszone kwiaty cukinii wraz z cukinką kroimy wzdłuż na pół. Z każdego kwiatu usuwamy pręcik (jest gorzki).
  4. Natłuszczamy dwa naczynia do zapiekania i przelewamy do nich masę jajeczną. Zanurzamy w nich połówki kwiatów cukinii (po 6 połówek na porcję).
  5. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut.

Ta frittata lubi przyprawy! Dodajcie więc dużo pieprzu oraz świeżych ziół.

To smaki lata, jeśli znasz je wszystkie to masz szczęście

1.Coś na rozgrzewkę. Ile truskawek mieści się średnio w jednej łubiance?

  • 1 kilogram
  • 2 kilogramy
  • 3 kilogramy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Zobacz także
  • Młode ziemniaki pieczone w occie balsamicznym Ziemniaki po prostu. Łatwe przepisy, a jaki efekt!
  • Socca z brukselką i salsą z oliwek i pomidorów I love brukselka - wegańskie przysmaki dla fanów małych kapustek
  • Zawijańce truskawkowe Słodki lipiec bez grama białego cukru
Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX