1. Dynia w mleku kokosowym i curry 

Dynia w mleku kokosowym i curryDynia w mleku kokosowym i curry shutterstock.com

Dla 8 osób
Przygotowanie: 40 minut

2 cebule
olej
1 kg dyni (np. maślanej, hokkaido)
3-6 łyżek czerwonej pasty curry (ilość zależy od tego, jak pikantne dania lubimy)
2 litry mleka kokosowego
2 łyżeczki kurkumy w proszku
3 zielone papryki
papryczka chili
4 łyżeczki sosu sojowego
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
ok. 400 ml przecieru pomidorowego
sól, pieprz

Cebule kroimy w piórka. W rondlu rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę. Dodajemy obraną, pokrojoną w kostkę dynię, smażymy kilka minut. Dodajemy pastę curry, mieszamy. Zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy kurkumę i gotujemy do miękkości. Gdy dynia będzie już prawie miękka, dodajemy pokrojone w paski papryki, pokrojoną w paseczki papryczkę chili, sos sojowy, koncentrat i przecier pomidorowy. Dokładnie mieszamy, gotujemy 5 minut (papryka powinna pozostać chrupiąca). Przyprawiamy.

2. Potrawka z indyka z dynią i żurawiną

Dyniowa potrawka z indyka gotowa w pół godzinyDyniowa potrawka z indyka gotowa w pół godziny shutterstock.com

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

400 g filetu z indyka
ząbek czosnku
łyżka startego imbiru
sól, pieprz
łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
350 g dyni
olej do smażenia
łyżeczka cukru
2 łyżki soku z cytryny
1/3 łyżeczki cynamonu
3-4 łyżki suszonej żurawiny
100 g sera feta
siekana świeża mięta

Indyka płuczemy, usuwamy błonki i kroimy w kostkę, wkładamy do miski. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, sól, pieprz, kurkumę, paprykę słodką i ostrą, mieszamy i odstawiamy. Dynię kroimy w kostkę. W dużym rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy kurczaka na złoty kolor (5-6 minut). Wykładamy mięso na talerz, do rondla dolewamy łyżkę oleju i obsmażamy dynię. Zalewamy ją 400 ml wody i gotujemy ok. 15 minut, aż będzie miękka. Przed końcem gotowania dodajemy: cukier, sok z cytryny, cynamon i suszoną żurawinę. Kiedy dynia zmięknie, dorzucamy pokrojoną w kostkę fetę i kurczaka, podgrzewamy 1-2 minuty. Danie posypujemy miętą. Podajemy z ryżem.

3. Curry dyniowo-kalafiorowe z chorizo

Curry dyniowo-kalafiorowe z chorizoCurry dyniowo-kalafiorowe z chorizo Fot. Marcin Klaban

Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut

oliwa
ząbek czosnku
cebula
łyżka kurkumy
500 g obranej dyni makaronowej
kalafior


łyżeczka chilli w proszku
4 gałązki tymianku
200 g kiełbasy chorizo
puszka (400 g) ciecierzycy

W garnku na oliwie szklimy posiekane czosnek i cebulę. Wsypujemy kurkurmę, podsmażamy, aż lekko się przyrumieni i zacznie mocno pachnieć. Wrzucamy dynię i kalafiora pokrojone w kostkę. Wlewamy litr wrzącej wody i dusimy na małym ogniu przez 20 minut. Doprawiamy chilli oraz posiekanym tymiankiem, dodajemy kiełbasę pokrojoną na drobne kawałki. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy opłukaną ciecierzycę, mieszamy i gotujemy 5 minut.
Uwaga: do curry możecie też dodać krewetki lub kawałki kurczaka.

4. Pieczona dynia z sosem śliwkowym

Pieczona dynia z sosem śliwkowymPieczona dynia z sosem śliwkowym Dominika Wojciak

Dla 4 osób
Przygotowanie: 35 minut

1/2 średniej dyni hokkaido
200 g śliwek
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
Dodatki:
60 ml oliwy
sól

Dynię kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm (obieramy lub nie, według uznania). Solimy i smarujemy 2 łyżkami oliwy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy dynię, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 st. na ok. 30 minut – dynia powinna być miękka i lekko przyrumieniona.
Śliwki myjemy, usuwamy pestki, owoce kroimy na małe kawałki. Do rondelka wlewamy resztę oliwy i dodajemy śliwki. Wsypujemy 1/2 łyżeczki soli i gotujemy, aż śliwki prawie się rozpadną i stworzą gęsty sos. Polewamy upieczoną dynię, posypujemy posiekaną natką.
Przepis Dominika Wójciak

5. Dynia z aromatycznymi przyprawami 

Pieczona dynia - pomysł na imprezę na HalloweenPieczona dynia - pomysł na imprezę na Halloween shuttersock.com

Dla 4 osób
Przygotowanie: 45 minut

4 małe dynie hokkaido
4-cm kawałek świeżego imbiru
2 ząbki czosnki
3 łyżki miękkiego masła
ostra papryka mielona
gałka muszkatołowa
sól
oliwa

Dynie myjemy, odcinamy w 2/3 czapeczki, delikatnie, po kawałku wydrążamy dynie. Wyjęty miąższ oczyszczamy z pestek i kroimy na niewielkie kawałki. Imbir obieramy, siekamy. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Imbir z czosnkiem podsmażamy na łyżce masła, aż się zeszklą. Zdejm,ujemy z ognia. Oczyszczone miseczki z dyni nacieramy od wewnątrz solą i resztą masła. Pokrojoną dynię przekładamy do miski, mieszamy z czosnkiem i imbirem, doprawiamy solą, papryką, gałką muszkatołową i mieszamy i 2 łyżkami oliwy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej dynię i dyniowe miseczki, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 st. na ok. 30 minut – dynia powinna być miękka i lekko przyrumieniona. Kawałki dymi przekładamy do miseczek dyniowych i podajemy na ciepło.